Tunnisteet

tiistai 31. lokakuuta 2023

Jälleen läpiajo

22.10.2023

Yövyimme siis jonkun hotellin vieressä parkkipaikalla. Yö oli muuten rauhallinen, mutta pakkasen pelossa oli säädetty auton sisälämmitin vähän turhan kuumalle, eikä liian kuumassa ole ihmisen kiva nukkua. Koska parkkeeraus oli ilmaista yhdeksään asti, oli kello herättämässä ennen auringonnousua, jota sitten tietysti T-paitasiltaan aamun viileydessä ihasteltiin. Suomalainenhan ei pakkasta pelkää, perkele.











Ihminen on jännä kokonaisuus. Olen pitkillä vaelluksilla oppinut sen, että pitkäkestoinen liikkuminen vie nälän, sama tapahtuu näköjään myös, kun kiipeän korkeampiin ilmanaloihin. Eipä sillä, että aamupala olisi joku pakollinen asia omassa elämässä, mutta ottaen huomioon, että edellisenäkään päivänä en ollut syönyt juuri mitään (kaksi leipää), niin olettaisi sitä jo ruoan maistuvan. Vaan ei. Mutta ei sitä tässä autourheilussa niin pakottaa tarvitsekaan, odotetaan että päästään alemmas ja alkaa taas ruoka maistua.

Kun autossa on nyt hetken kaikki toiminut kuten kuuluu, niin johan on aika ongelmien ilmaantua. Jo eilen infotainment hukkasi itsensä muutamaan otteeseen, mutta oletimme sen johtuvan siitä, että ollaan vuorilla. Tänään heti aamusta se aloitti saman pelin ja lopulta hukkasi itsensä kokonaan. Hävisi äänet, kuvat ja auto ilmoitti, että hätäpuhelujärjestelmä ei saa yhteyttä ja pitää hetimmiten ajaa korjaamolle. Kokeilimme sitten vähän ennen Espanjan rajaa, josko auton sammuttaminen auttaisi (se toimii aika moneen asiaan, kun on volkkarin sähköjärjestelmistä kyse). Sattumoisin siinä samassa parkissa oli kaksi suomalaista matkalla myöskin Espanjan lämpöön ja vaihdettiin kuulumiset ja matkasuunnitelmat.

Auton sammuttaminen ei järjestelmää korjannut, mutta espanjalainen rajatarkastaja oli oikein mukava. Ei edes syynännyt autoa mahdollisten ostosten varalta (joita ei ollut) vaan kertoili hyviä vinkkejä Espanjaan matkaavalle ja kyseli, millaista ilmaa Suomessa tällä hetkellä nyt on.

Koska navigaattori ei toiminut, piti minun suunnistaa ja vaikka se erämaassa multa onnistuukin, on google mapsin seuraaminen ylivoimainen tehtävä. Niinpä ajoimme harhaan. Se tietysti korjaantuu kääntymällä ympäri. Samalla reissulla kokeiltiin, että josko päävirran katkaisu autosta hetkeksi auttaisi infotainment järjestelmää saamaan itsensä kasaan. Tuloksena oli toimiva järjestelmä mutta kolme muuta vilkkuvaa valoa mittaristossa. Auto kuitenkin kulkee, joten ei muuta, kun kovaa ajoa ja kattellaan, josko ne korjaantuisivat itsestään. Ja näinhän ne tekikin, kun auto sammutettiin seuraavan kerran. Sen sijaan alkuperäinen ongelma ei poistunut. Järjestelmä siis ilmoittaa nyt seitsemän minuutin välein, että se ei saa sijaintitietoja, kadottaa radion ja buuttaa itsensä. Tehtyään tämän vajaa kymmenen kertaa, koko järjestelmä sammuu eikä käynnisty ennen kuin auto on sammutettu ja käynnistetty uudestaan. Eri kätevää.

Ei siis auta kuin minun opetella navigoimaan, ja mahdollisesti laulamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti