Tunnisteet

sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Andorraan

 21.10.2023

Rauhallinen yö ja hyvin nukuttu sellainen. Toiset alueella olleet tosin käynnistelivät autojaan siinä kohtaa, kun me vasta herättiin, mutta jokainen kai saa tulla ja mennä oman rytminsä mukaan.










Katsottiin kartasta, että tässähän on ihan hyvät mahdollisuudet hurauttaa seuraavaan maahan jo tänään. Ajetaan siis Andorraan. Koska meiltä puuttuu edelleen se ympäristötarra ja koska olimme jostain syystä päättäneet kiertää maksutiet, ajoimme jälleen noin seitsemän sadan miljoonan liikenneympyrän kautta hitaasti mutta varmasti kohti rajaa. Lopulta säästö ei varmaan ole kummoinenkaan; sen minkä tiemaksuissa säästää polttoaineen kulutuksessa häviää, että ihan fiiliksen mukaan voinee tämän valita.

Olen muuten aika varma, että liikenneympyrät on keksitty Ranskassa. Ranskalaisethan haluaa muutenkin olla vähän erilaisia kuin kaikki muut, joten varmaan ovat ajatelleet, että tehdäänpä jotain muuta, kuin perinteinen teiden risteys ja voilá, syntyy liikenneympyrä. Sinänsähän niissä ei mitään sen ihmeellisempää ole (paitsi jossain pikkukylissä voi olla niin, että oikealta tulevaa väistetään, eli jo ympyrässä olijat väistävät sinne tulijoita), muistaisivat vain nämä ranskalaiset(kin) vilkuttaa myös poistumista. Ja ajoissa. Mutta tietysti kun niitä ympyröitä on kymmenen kilometrin matkalla noin kaksitoista, niin onhan se vähän hassua.

Päivän ajokokemus tuli kuitenkin siitä, kun saavuttiin Pyreneiden juurella ja aloitettiin kipuaminen kohti Andorran rajaa. Kyllähän se vielä tuollaisella seitsenmetrisellä ihan kivasti sujui, vaikka meidän perässä ajaneet saattaa olla erimieltä. Mutkaista vuoristotietä yhä ylöspäin kävi matka, ja maisemat muuttui sitä huikeammiksi mitä ylemmäksi päästiin. Lumihuippujakin nähtiin! Oli onni, että käytiin alavalla Ranskan maalla nauttimassa kahdenkympin mittarilukeman lämmöstä, sillä Andorran rajalla lämpöä oli enää neljä ja puoli astetta. Tästä johtuen, aikomani yöpaikka muuttui vähän alemmaksi vuoren rinteillä, sillä meillä on autossa vedet sisällä ja ne ei ehkä ihan hirveesti tykkää, jos on kovasti pakkasta. Muutama aste on luvattu yöksi, mutta se tuskin vielä rikkoo putkia ja säiliöitä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti