Tunnisteet

torstai 5. lokakuuta 2023

Ruotsin rannikolla

 2.10.2023

Meri-ilma saa ihmisen nukkumaan hyvin. Tai sitten se oli se valtava kala-ateria edelliseltä illalta. Yhtä kaikki, hyvä joskin kylmä yö. Onneksi kylmyys oli kuitenkin vain auton ulkopuolella, eikä sekään niin pahalta tuntunut kuin ensi ajattelemalta voisi luulla. Herääpähän ainakin, kun hilpasee vessaan lämpötiloissa, jotka on lähempänä nollaa kuin +10 astetta.

Tosiaan, vessa. Meillähän on tässä autossa toki vessa, mutta ei olla sitä vielä kertaakaan käytetty. Kesän testailureissuilla ei raaskinut yhden yön takia tuhlata sinne laitettavia kemikaaleja ja nyt ei olla vielä kertaakaan tarvittu, kun on aina ollut yleinen ja oikein siisti vessa tarjolla siellä, missä parkissa ollaan oltu. Toki sekin päivä vielä koittaa, kun omaan vessaan pääsee, mutta mitä sitä suotta kiirettä pitämään senkään asian kanssa.

Löimme satamasta lähteissä navigaattoriin Uppsalan ja sovittiin, että kattellaan mitä matkalla tulee vastaan ja pitkällekö jaksetaan mennä. Turvallisesti E4 tietä ajamalla tultiin Höga Kusten- alueelle, joka on muuten Unescon maailmanperintö kohde. Luonnonpuisto löytyy alueelta ja kaikenmoista muuta kivaa (netin ja tienvarsikylttien mukaan), mutta me posottelimme mennä vain tietä pitkin ohitse. Ei ollut toimelias olo. Mutta varmasti kiva paikka vierailla, jos sinne seudulle sattuu.

Päätimme jäädä vähän Sundsvallin alapuolelle, jälleen satamaan yöksi. Njurundan kaupunki (vai kylä) tarjoaa satamassaa ihan ilmaisen parkin ja palvelut myös matkailuautoille (2yötä max) ja mehän tulimme sitten kokeilemaan tämänkin vaihtoehdon. Ja koska satamat on osoittautuneet oikein kivoiksi paikoiksi noin muutenkin. Alueella on myös museoitu raudan jalostamo 1700-1800- luvuilta. Alue oli palveluiden osalta jo talveksi mennyt kiinni (samoin vessat) mutta siellä sai ihan itsenäisesti kierrellä ja ihmetellä opastauluja. Myös vanha rautatie jalostamolta satamaan oli edelleen olemassa ja sen varrelta löytyi mainio puolukkapaikkakin.



Täällä me nyt sitten kolmen saksalaisen matkailuseurueen kanssa vietetään iltaa satamassa. Päivälliseksi syötiin puolukoiden kera poronkäristystä ja pottumuusia. Hyvää oli.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti