Tunnisteet

lauantai 18. marraskuuta 2023

Ruokaostoksilla

11.11.2023

Kauppa päivä. Edellisellä kerralla olimme käyneet läheisessä Mercadonassa ja nyt päätimme kokeilla vieressä olevaa Aldia. Kyseessä on samanlainen ketju kuin Suomessakin toimiva Lidl, molemmat saksalaisia ja kuuleman mukaan toistensa suurimmat kilpailijat. Ranskassa Aldit (ja Lidlit) olivat merkittävästi edullisempia kuin muut kaupat ja niissä oli oikein hyvät valikoimat ja palvelu. Kävi ilmi, että tämä kyseinen Aldi ei ainakaan ollut ihan samaa kastia. Espanjassa ei sillä tavalla ole ollut väliä, mihin kauppaan marssii, jos katsoo mitä tuotteita ostaa niin hinnat on aina edullisemmat kuin Suomessa. Siksipä ostokokemukseen vaikuttaneekin muut asiat. Ja noin tunnelmaltaan ja yleisilmeeltään meitä miellytti enemmän Mercadona, jossa jatkossa aiommekin asioida.

Mitä Espanjassa kannattaa sitten hinnan puolesta ostaa tai olla ostamatta. Jos haluaa päästä halvemmalla kuin Suomessa, kannattaa valita jokin muu kala kuin lohi lautasen täytteeksi. Valikoimaa on ja muissakin merenelävissä riittää, joskaan ne eivät myöskään aina ole sieltä edullisimmasta päästä. Lihoista kanat, kalkkunat ja jänis ovat edullisia, samoin punaisesta lihasta sika ja nauta sekä näiden yhdistelmä. Tähän aikaan vuodesta on myös tiskit täynnä jonkin sorkkaeläimen ilmakuivattua potkaa, siis koko takajalka sorkkineen päivineen. Veikkaan vuohta, mutta voi se olla jotain muutakin. Moisen kintun saa ostettua viidellä kympillä. Tuo jänis on myös kiinnostava tuttavuus, tekisi mieli maistaa, mutta toistaiseksi en ole rohjennut. Jänishän on aidon ja alkuperäisen Valencialaisen paellan toinen liharaaka-aina (toinen on possu) ja oletan, että siksi sitä on myös laajasti saatavilla kauppojen lihahyllyistä.

Hedelmät ja vihannekset ovat edullisia, tosin kausituotteina nämäkin ja varmasti myös sen mukaan, mistä kaukaa ne on rahdattu. Kiwi esimerkiksi oli aika hinnakas (3,49€/kg) verrattuna paikalliseen mandariiniin (0,99€/kg). Perusperunat, sipulit, porkkanat ja salaatit ovat puolet halvempia kuin kotimaassa satokauden ulkopuolella. Myös valmissalaatit on puolet halvempia kuin Suomessa vastaavat (niissä on myös puolet enemmän salaatinkastiketta, minkä tarpeellisuudesta en ole ihan varma).

Muuten sanoisin näin näppituntumalta, että kaikki peruselintarvikkeet oliiveista paahtoleipään ovat puolet edullisempia kuin kotimaassa. Leipähyllyssä on myös voileipäkakkujen tekijän ystävä, eli paahtoleipä josta on leikattu reunat pois jo tehtaalla. Olutta on halvimmillaan saanut 0,51€/tlk ja edullisin näkemäni viinipullo on maksanut 3€/0,75l. Toki, jos haluaa kansainvälisiä merkkejä niin sitten saa pulitella enemmän rahaa, paikalliset tuotteet ja merkit on niitä edullisempia.

Hyvinkin usein valtion hintatasohan on sidottuna ihmisten ostovoimaan, eli toisin sanoen siihen määrään rahaa mikä heillä jää laskujen jälkeen kulutettavaksi taskunpohjalle. Näinpä voimme olettaa, että palkkataso Espanjassa on heikompi kuin kotimaassa tai sitten elämiseen käytettävä raha (vuokra, sähkö, vesi mitä näitä nyt on) on sen verran hinnoissaan, että käteen jää vähemmän rahaa kuin keskiverto suomalaisella (vaikka niin siellä Suomessa taitaa olla myöskin, hintojen vain noustessa, olen ymmärtänyt). Niin syvästi en ole vielä espanjalaiseen yhteiskuntaan perehtynyt, että osaisin antaa tästä jonkin syväluotaavan mielipiteen, kokemukseni on empiirinen ja perustuu niihin noin kymmeneen kertaan, kun olen täällä kaupassa asioinut.


1 kommentti:

  1. Keltaisen Kiivin hinta huitelee täällä jo 10€:ssa, vihreä hiukan halvempaa 🤷

    VastaaPoista