Tunnisteet

maanantai 27. marraskuuta 2023

Luolaseikkailulla

22.11.2023

Nerja 8km (kävelyä)

Tänään mennään luolaan! Olin ostanut eilen illalla meille liput Nerjan tippukiviluolaan ja ladannut ilmaisen audio-opastuksen. Matkalle mukaan pakkasin siis kuulokkeet, luolassa kun ei ole kiva, jos kaikkien vieraiden puhelimet huutaa opastusta monella eri kielellä. Kävelymatka leiripaikalta luolille kesti parikymmentä minuuttia. Olin onneksi lukenut luolavierailun ohjeita, ja siellä sanottiin, että luolassa ei ole kylmä eikä näin ollen lämpimiä vaatteita tarvita. Muutenhan olisin ottanut mukaan takin ja kaulaliinan (Venäjällä luolassa vierailleena ja flunssan saaneena, ajattelin ettei tämä nyt vaan toistuisi). Vaikka tänään piti olla kylmempi päivä, niin +18c ja pilvetön taivas takasivat kyllä sen, että jo kävellessä tuli ihan riittävän kuuma.

Meillä oli lipuissa luolaan meno aika klo 12.00 mutta koska ruuhkaa ei ollut, pääsimme sisään jo puolituntia aikaisemmin (oltiin lähdetty ajoissa, kun ei koskaan tiedä mitä matkalla sattuu). Sisään mennessä piti tönöttää kameralle, jos vaikka turisti haluaa ostaa kuvan luolaseikkailun jälkeen, toki kuvaajalle olisi varmaan voinut sanoa, ettei tarvita. Eipä tullut sanottua.

Itse luola oli hieno ja adio-opastus hyvä, ei liian pitkiä turinoita, vaan oleellinen tieto sopivin välein, että ehti myös ihmetellä näkemäänsä ja opetella käyttämään kännykän kameraa pimeässä. Ruuhkaa ei ollut, joten ihan rauhassa sai pällistellä aikansa kivimuodostelmia ja koittaa bongata luolamaalauksia (ei onnistuttu).


Nerjan luolat on Euroopan suurimmat kalkkikiviluolat ja ne on muodostuneet noin 5 miljoonaa vuotta sitten. Luolat löydettiin 1959 viiden kaveruksen toimesta, jotka olivat seuranneet lepakoita pieneen kallion seinämässä olevaan koloon. Toki luolat olivat olleet ihmisten käytössä ja ammoisista ajoista lähtien (ilmeisesti jopa 25 000 vuotta ennen ajanlaskua) ja Paleoliittiseltä kaudelta on jo olemassa luolamaalauksia. Itse asiassa, vuonna 2012 lulastosta löydettiin maalauksia hylkeistä, jotka ajoitettiin tutkimuksissa 42 300 – 43 500 vuoden takaisiksi ja näin ollen mahdollisesti Neandertalilaisten tekemiksi. Nämä olisivat ensimmäiset tunnetut Neandertalilaisten tekemät luolamaalaukset, sillä aikaisemmin ei ole tiedetty heidän maalauksia tehneen.

Luolastolla on pituutta yhteensä melkein viisi kilometriä, mutta kaikki osat eivät ole matkailijalle avoinna, sillä niissä tehdään vielä argeologisia kaivauksia ja uusia löydöksiä tapahtuu aina ajoittain. Luolastoa on käytetty paitsi väliaikaisena suojana, myöhemmin myös asumiseen, karjan suojana ja on sieltä löytynyt merkkejä hautakammioistakin. Useampi luolasta löydetty ihmisen luuranko on nähtävissä museossa, joka on luolaston vieressä, samoin kuin muutakin luolasta löydettyä sekä tietysti muutakin historiaa Nerjasta.


Vuosituhansien saatossa luolastoa on käyttänyt asumiseen myös ainakin luolahyeena ja nykyäänkin siellä asustaa pieniä eläimiä sekä sellaisia lajeja, joita ei mistään muualta löydy. Ainakin erään lainen pimeässä viihtyvä heinäsirkka, sekä skorppioni. Joissakin kivissä oli nähtävissä vihreää kasvustoa, joka sekin on luolassa endeeminen laji (huomatkaa hieno sivistyssana jota osasin käyttää). Luolasto on siis tunnettu tippukivistään, jotka ovat kalkkikiveä ja jotka veden vaikutuksesta ovat muotoutuneet erilaisiksi puikoiksi. Tiesin ennestään, että näitä kutsutaan stalagmiiteiksi, mutta opiskelin juuri internetistä, että luolan kattoon syntyneet puikot ovat stalaktiittejä ja niiden alapuolelle luolan lattiaan muodostuneet puikot stalagmiittejä. En tiedä, miksi näitä puikkoja sitten kutsutaan, kun ne vuosituhansien aikana saavuttavat toisensa ja muodostavat yhtenäisen pötkilön.


Luolaseikkailun jälkeen kävelimme vähän kylällä. Varsinainen Nerja on kilometrin päässä luolilta, tämä lähikylä on nimeltään Maro. Oikein viihtyisä pikkykylä, jossa katujen varsilla kasvaa appelsiini puita ja ympärillä viljellään ainakin meidän havaintojen mukaan banaania ja tomaattia.

Kävimme myös ihmettelemässä vanhaa sokeriruokotehdasta, jonka luonto oli jo vallannut takaisin, tosin toimintakin oli tehtaassa päättynyt jo noin 150 vuotta sitten.










1 kommentti: