Tunnisteet

sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Vaellusta ja joulun viettoa

23.12.2023

Kylän ohi kulkeva vaellusreitti alkoi sen verran kiinnostaa, että päätimme aaton aaton kunniaksi käydä kävelemässä sitä pätkän verran. Lähdimme omalta rannalta ja suunnistimme etelää kohti. Olin katsonut, että seuraavaan kylään olisi kahden ja puolen tunnin matka ja ajatuksena oli, että kävelisimme sinne lounaalle ja sen sulateltuamme kävelisimme sitten takaisin omaan kylään. Ostettiin kuitenkin kaupasta vähän evästä mukaan siltä varalta, että ei päästäisikään seuraavaan kylään asti, mahdollista kun on se, että maisemien ihmettelyyn ja harhapoluilla seikkailuun kuluisi sen verran aikaa, että pitäisi kääntyä jo kotiin päin ennen määränpäähän saapumista.

Kuten sanottua, ainakin tätä polkua vaeltaessa, yöpymiset hoidetaan leirintäalueilla tai hotelleissa, joita sitten toki löytyykin lähes joka kylästä. Reitti on myös jaksotettu 13 osaan, jossa sen voi halutessaan vaeltaa ja näin ollen päivämatkat pysyvät kohtalaisen maltillisina ja aikaa kunkin kohde kylän ihmettelyyn on riittävästi, mikäli sitten vielä kävelemisen jälkeen sellaiseen on mielenkiintoa. Tarkempaa tietoa reitistä ja etappikuvaukset englanniksi(portugaliksi, saksaksi ja ranskaksi) tästä.


Reitti ei kulkenut koko aikaa rannikon myötäisesti, vaan välillä sukellettiin jonkin sortin metsään, ainakin tiehää puustoa se oli, joskin ehkä metsä ei ole se sana, mitä siitä käyttäisin. Pelkkää kivillä ja kallioilla hyppelyäkään ei ollut, vaan itse asiassa aika paljon pehmeässä hiekassa tarpomista, ja se lieneekin reitin vaativinta osuutta. Nousua ja laskua on, mutta ei niin paljon, etteikö edes joskus jossain kävellyt henkilö niistä selviytyisi. Maisemat rannalta ja rantakallioilta onkin sitten todella näkemisen arvoisia, ja niitä ihmetellessähän meillä hurahti kevyesti parituntia, vaikka matkaa oli tehty vasta kuusi kilometriä. Näin ollen nautimme eväät ja palasimme samoja jälkiä takaisin. Paluu matkaan meni vähän reilu tunti.

Lintujen lisäksi näimme yhden käärmeen, jonka merkkiä en osaa sanoa, ja lisäksi järkyttävän ison hämähäkin, joka onneksi istuskeli rauhassa kutomansa verkon keskellä saalista odottaen. Erilaisia kasveja, joita niitäkään en osaa tunnistaa ja hämmentävää kalliota, joka mureni ihan sormin rapsuttamalla. Myöhemmin opiskelin, että tuolla etapilla on kivettyneitä dyynejä, joten ehkä siitä rapautuva kiviaines ja varoituskyltit sortumavaarasta.

Jos ei halua kävellä koko reittiä, voi aina parkkeerata itsensä johonkin kylään ja käydä siitä kävelemässä molempiin suuntiin. Muutamissa on myös sivupolkuja ja lyhyempiä ympyräreittejä, joten ehkä kannattaa valita sellainen kylä, jossa on enemmän käveltävää jos meinaa olla kauan. Joulukuun lopussakin oli päivällä oikein lämmin kävellä, jos Atlantilta ei käy kova tuuli, ihan kesä vaatteissa pärjää paremmin kuin hyvin.

24.12.2023

Joulun kunniaksi olen kuljettanut Suomesta asti purkillisen glögiä ja riisipuuro tuli keitettyä espanjalaisesta riisistä. Onnistui hyvin, vaikka ei puuroriisiä ollutkaan. Näillä eväillä lähdimme kotikylän rantaan istumaan ja ihmettelemään jouluaattoa. Neljä tuntia siinä vierähti

25. - 27.12.2023

Alkuperäinen tarkoitus oli lähteä Tapanin päivänä jatkamaan matkaa, mutta olimme onnistuneet pääsemään mukavaan hengailun tilaan, emmekä viitsineet lähteä vielä silloin. Emmekä seuraavanakaan päivänä. Se on toisaalta ehkä tässä matkustamisen tavassa parasta, ei tarvii, jos ei haluu. Niinpä otettiin vielä vähän lisää aurinkoa, luettiin kirjaa, pestiin pyykkiä ja käytiin alueen ravintolassa hengailemassa oluen merkeissä. Mitään tulevia suunnitelmia ei saatu aikaiseksi, sen verran kuitenkin, että etelään päin matka vielä vähän jatkuisi, kunnes meri tulisi vastaan ja nokka olisi käännettävä taas kohti itää ja Espanjaa. Ehkä. Kuka tietää.

P.S. Tähän asti olen melkein kolme kuukautta onnistunut julkaisemaan jotain joka päivä (ajoitustoiminto on siitä kätevä). Kuten olette huomanneet, on ollut useamman päivän "joulutauko" ja koska tässä vaiheessa reissua joka päivä ei tapahdu jotakin ihmeellistä josta tulisi postauksen pituinen raportti, en enää julkaise joka päivä. Jatkossa siis sunnuntaisin ja keskiviikkoisin.
Hyvää uutta vuotta 2024!

1 kommentti: