Tunnisteet

perjantai 8. joulukuuta 2023

Huomioita Espanjasta

Tästä saattaa olla vähän enemmänkin sanottavaa, vietettiin kuitenkin aika iso siivu tähän astisesta reissusta Espanjan puolella.

Liikenne. Yllättävän sujuvaa, kun ottaa huomioon, että usein liikennesäännöt on vähän niinkuin ohjeellisia, ainakin mitä nopeusrajoituksiin tulee. Liikenneympyröissä täälläkin meno olisi sujuvampaa, jos ihmiset näyttäisivät vilkkua, eivätkä olettaisi, että muut varmaan tietää mihin ollaan menossa kun eilenkin mentiin tästä samasta. Myös täällä, on isosta autosta mentävä ohi, vaikka sitten ajamaan alinopeutta siihen ison auton eteen, mutta ohi on päästävä. Varsinkin isoille teille liittymistä tullaan pääsääntöisesti aika rauhallisesti eikä kukaan tuuppaa jo tiellä ajavien eteen. Yleensä. Myöskin liityntäkaistaa ajetaan yleensä ihan sinne päähän saakka ja liitytään vasta sitten. Ajatuksena ehkä se, että saadaan kerättyä itselle se nopeus mikä tiellä on, vaikka ei se aina onnistukaan. Ylipäätään liikkeelle lähtö ja kiihdyttäminen on vähän verkkaisempaa mitä itsellä. Tämä myös joskus yllättää moottoripyöräilijät ja skootterikuskit jotka aikovat ohi. Yhtä kaikki, paljon letkeämpää ajaminen Espanjassa on ollut, myös ruuhkissa. Tiedä sitten johtuuko omasta asenteesta vai yleisestä ilmapiiristä.

Yleisesti Espanjassa asiat ei ole ihan niin justiinsa, mutta kaikki saadaan kuitenkin onnistumaan, tavalla tai toisella. Ihmiset on sosiaalisempia ja jos yhteistä kieltä löytyy, keskustelun haluisia. Kovasti myös aina ilahtuvat, kun edes muutaman sanan puhuu heidän kieltään ja avuliaasti opettavat lisää, jos vain haluaa oppia. Suurissa kaupungeissa voi tietysti olla eri tavalla, niissä me ei juurikaan olla aikaa vietetty, mutta yleisesti mielikuva on se, että turhista asioista ei viitsitä stressata ja jos joku pitää saada onnistumaan, niin yleensä siihen keinot keksitään. Aina ne ei ole sellaisia keinoja, jotka pohjoismaalaista ilahduttaisivat, mutta yhtä kaikki, yritetty ainakin on.

Hintataso on huomattavasti Suomea alhaisempi. Toki täälläkin saa rahaa kulumaan eikä aina tarvitse edes niin kovasti yrittää, mutta elämän perustarvikkeet (siltä oisin kuin olemme niitä itse hankkineet) ovat kohtalaisen huokeita. Toki täytyy muistaa, että jos menee täällä töihin, palkkakuitti näyttää vähän laihemmalta kuin kotomaassa ja näinhän se tietysti markkinatalouden mukaan onkin. Kulutustuotteiden hinnat kulkevat käsikädessä yleisen palkkatason kanssa.

Siestaa vietetään edelleen aika laajasti ja siihen pitää vain tottua. Riippuen siitä, missä päin Espanjaa ollaan siestä on yleensä 12-14 alkaen 16-18 asti. Monet isommat ruokakaupat ja ostoskeskukset toki antavat moiselle siestalle piut ja paut, mutta varsinkin kivijalkamyymälöissä (joita ihastuttavan paljon edelleen on) näitä noudatetaan. Samaan ajatukseen menee se, että päivällinen syödään aika myöhään. Mikäli siis mielii ravintoloihin, niin ruuhkaa voi olla arkenakin vielä iltaysiltä. Toki tämäkin vähän paikasta ja kaupungista riippuen.

Karavaanarille majoituspaikkoja on laidasta laitaan. On hienoja leirintäalueita (tai ainakin hinnasta päättelen että ovat hienoja, en ole käynyt) ja vähemmän hienoja ja kaiken sorttisia erilaisia matkaparkkeja. Myös puskailu on mahdollista, kunhan katsoo ettei alueella ole toiminnan kieltävää kylttiä tai ei ole kenenkään takapihalla. Hinta ei kuitenkaan aina kerro laadusta. Ollaan oltu mielestämme puoli-ilmaisissa majoituksissa joissa on kaikki palvelut viimeisen päälle ja toisaalta, joskus maksettu vähän enemmänkin yöpymisestä, johon ei kuulu yhtään mitään muuta kuin parkkiruutu ja sekin aivan naapuriautossa kiinni. Paikkoja pääsee katsomaan etukäteen, hintaa saa aina kysyä etukäteen ja jos vaikuttaa siltä, että hinta ja laatu ei omassa mielessä kohtaa, voi vaihtaa paikkaa. Sesongin ulkopuolellakin aika moni paikka on auki. Ja matkaparkeissakin riittää valinnan varaa.

Espanjasta olemme kokonaisuutena tykänneet kovastikin. Ja palaamme kyllä takaisin jahka syrjähypyltä Portugalista joudamme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti