Tunnisteet

sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Tietä eteenpäin

5.12.2023

Castro Verde – Bemposta 227km

Toinen päivä N2- tiellä.

Jo yöllä jatkunut sade näyttäisi sovelluksen mukaan jatkuvan koko päivän, joten ajateltiin ajella menemään ja katsella sitten myöhemmin jokin paikka, jossa mahdollisesti voisi olla yötä. Sateenhan ei tarvitse antaa haitata nähtävyyksien katselua, mutta kyllä ne omalla kohdalla jää vain auton ikkunan takaa tutkituiksi, en viitsi lähteä kastumaan pihalle jos ei ole pakko.

Eiliset vuoristoisemmat maisemat vaihtuivat pelto- ja laidunmaihin ja ajotietä reunusti useasti puiden muodostama käytävä. Tunnistin puut joksikin paikalliseksi männyksi ja toiset paikalliseksi vaahteraksi. Jälkimmäisistä tuli vähän syksyn tuntua, kun lehdet punersivat tai olivat jo maahan asti leijailleet. Pelloille oli pystytetty myös tolppia, joiden päähän haikara saa tehdä pesänsä. Muutamassa oli perhe kotosalla ja aika helpolla tunnistuksella päättelin, että kyseessä on kattohaikara. Lintukirja kertoi saman. Flamingotkin on muuten haikaralintuja, mikä tietysti pitäisi olla pääteltävissä jo ihan ulkomuodosta.

Useamman pikkuisen ja vähän isommankin kylän lävitse ajettiin tänään, yhteistä niille kaikille oli mukulakivikadut, joista autoilija viimeistään huomaa tulleensa kylään. Ja tietysti kapeat kadut. Onneksi liikennettä ei ollut niin paljon, että päästiin aika hyvin ajamaan yhden auton levyistä kujaa, joka sitten kuitenkin osoittautui kaksisuuntaiseksi tieksi. Ahtaimpiin paikkoihin oli laitettu oikein liikennevalot.


Matkan varrella on myös useampaan otteeseen näkynyt isoja kaarnanpalasia kuivumassa. Luonnollisesti tietysti myös niitä puita, joista kaarna on irrotettu. Kiinnostaisi tietää, mikä tässä on juju. Että onko se kaarna jotenkin erikoisen hyvää sytykettä? Vai kenties myrkyllistä alueella laiduntaville eläimille? Vai vaikuttaako se jotenkin olennaisesti puun kasvuun, jota tällä konstilla sitten pyritään säätelemään? Puut ainakin näyttävä kasvavan ihan tyytyväisinä ilman kaarnaakin.

Yöksi jäimme Bempostan kylän laitamille, missä on ilmainen matkaparkki. Kaikki muut palvelut löytyvät paitsi sähkö. Parkki on, kuten monet muutkin, ihan tien vieressä, mutta sen verran rauhalliselta tämä kylä vaikuttaa, että tuskin siitä kovasti haittaa on. Viereiselle levennykselle lepotaukoa pitämään jäänyt tukkirekkakuski ehkä saattaa höräyttää autonsa jossain kohtaa käyntiin, että siitä varmaan sitten suurin melu.


Koska koko päivän satoi, mitään nähtävyyksiä ei käyty ihmettelemässä ja ajettiin vain tiellä eteenpäin maisemista lasin takaa nautiskellen. Hyvä näinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti