Tunnisteet

maanantai 1. tammikuuta 2024

Raha-asioita

Joulukuun menot

Vuosi on hyvä aloittaa katsomalla, että mihin on rahansa tuhlannut. Eli tässä joulukuun menot.

Tavoitehan oli päästä alle 2000€ ja sanottakoon heti, että siinä ei onnistuttu. Toki, jos en olisi ostanut lapsille joululahjoja, lähettänyt joulukortteja ja R olisi koittanut pärjätä vielä pari viikkoa risoilla farkuilla, oltaisiin menty alle kahden tonnin kevyesti. Mutta se on jossittelua, koska kaikki edellä mainitut tuli ostettua.

Aloitetaan autoilusta, ja siinä onnistuttiin kyllä nipistämään kuluja aika muikeasti. Syynä se, että oltiin suurin osa kuukaudesta (26 päivää) Portugalissa ja vaikka rattia veivattiinkin vuoristoteillä, ei kilometrejä kertynyt kovinkaan paljon, tankattiin auto tässä kuussa kokonaiset neljä kertaa (joista kaksi Portugalissa, eka ja vika Espanjan puolella) ja rahaa siihen lystiin meni 387,06€. Juuri muita kuluja ei ollut, paria auton pesua lukuun ottamatta, joten jäätiin melkein 200€ ennakkoon budjetoimastani. Ne menikin sitten lentolippuihin, jotka maksettiin jo vaikka lento on vasta tammikuussa.

Asumiseen oli budjetoitu 475€ ja saatiin menemään 418€. Vain puhelinlasku oli yli äyräiden, sillä joku tuli katsoneeksi yli gt-rajojen sosiaalisenmedian videoita marraskuussa. Onneksi joulun viettopaikassa oli Wifi niin saatiin Youtube rullaamaan ilman huolta laskusta. Säästön selittää myös se, että Portugalissa on valtavasti matkaparkkeja joita saa käyttää ihan ilmaiseksi, joskus voi joutua maksamaan pari rahaa sähköstä. Tämän vuoksi puskaparkkeilullekaan ei oikein ollut tarvetta, kun lähes joka kylään on laitettu matkaparkki ja sinne saa mennä ja mahtuukin tähän aikaan vuodesta. Muutenkin leirintäalueiden hinnat tähän aikaan vuodesta on aika maltilliset ja lisäksi Portugalin puolella monessa suihkusta ei tarvitse erikseen maksaa mitään, vaan saat lorotella menemään just niin paljon kuin huvittaa.

Ruokaan ja ravintolaan oli budjetoitu 600€ ja tämä ylitettiin 18€. Ruoka ja juoma onkin suurin kuluerä, mutta eipähän tuo hinta kovin suuri ole kahdelta ihmiseltä (n.19€/päivä). Nipistää voi toki siinä, että ei käy ravintoloissa, mutta tarkoitus ei ole kurjistella ja sniiduilla siksi että on pakko, vaan siksi että se on kivaa. Ja niin on ravintoloissa käyntikin.

Suurin ylitys tuli niistä vaateostoksista, budjetoitu oli 80€ ja meni 423€ (mukana myös mulle untuvatakki, parit lippikset ja uusi imuri). Samassa kategoriassa on tupakka johon oli budjetoitu 60€ ja meni 55€.

Kokonaisuudessaan joulukuun menot oli 2572€ eli 82,97€/päivä noin pyöreesti.  Arvioin sen kohtuulliseksi.

Koko vuodesta, eli syyskuun lopusta joulukuun loppuun ollaan hassattu menemään 9404,97€. Asumiseen on mennyt 1900€(saman verran kuin asumiskulut oli Espoossa per kuukausi), polttoaineeseen ja muuhun autoon liittyvään 2200€, ruokaan tonni, alkoholiin 500€ ja ravintoloihin 1300€. Noin niin kuin pyöreesti. Marras- joulukuussa ollaan yritetty sniiduilla silloin, kun siihen on ollut mahdollisuus (eli katotaan sellainen leirintäpaikka jossa yö maksaa 12€ eikä 32€) ja joulukuussa käytiin ns. ulkona syömässä vähän vähemmän.

Summa summarum. Kymppitonnilla elää ihan mukavasti kolme kuukautta, kun ei törsäile joutavuuksiin. Jos oikein pihistelee niin voi elää jopa viis kuukautta (nämä on arvioita meidän kulutuksesta, jollain muulla voi olla jotain muuta). Näin ollen, jos kaksi ihmistä tekee kesällä sen verran töitä, että taskuun jää kummallekin kymppitonni ylimääräistä, voi sillä viettää puoli vuotta etelässä. Ihan vaan ensi talvea tässä suunnittelen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti