Tunnisteet

maanantai 22. tammikuuta 2024

Matkaparkeissa Espanjassa

Ensimmäisen kerran Espanjaan tullessamme leirintäalueiden hinnat olivat meistä niin alhaiset, että niissä vietti ihan mielellään aikaa, mutta syrjähyppymme Portugalin puolella osoitti, että ilmaisia matkaparkkeja löytyy joka nurkalta ja ne ovat yleensä ihan hyvässä kunnossa ja kivoissa paikoissa (toki Portugalissa leirintäalueiden hinnat on, jos mahdollista vieläkin alhaisemmat kuin Espanjassa ja laatu on ihan yhtä hyvä, että ehkä tässä on vähän tottunut liian hyvään, kun ei tee enää mieli maksaa yli kahtakymppiä yöstä ellei ole joku todella luksusmajoitus).

Niinpä ollaan nyt toisella kertaa Espanjassa ollessamme tarkoituksella etsitty ilmaisia matkaparkkeja ja onhan niitä löytynytkin. Ihan mukavasti isojenkin kaupunkien liepeiltä, mutta erityisesti pienistä kaupungeista ja kylistä ja onhan siinä logiikka; ilmaisella parkkeerauksella saadaan matkailijoita käyttämään alueen palveluita ja näin ehkä muutama euro lisää pitämään syrjäkyliä elossa ja palveluita pystyssä myös paikallisille. Että tavallaanhan tässä ollaan ihan hyväntekijöinä vallan, kun näitä läpi kolutaan.


Ensimmäin kuva on Úbedasta, jonne ajoimme Górdobasta lähdettyämme. Kylä on vuoristoisella seudulla ja siellä on jonkin sortin pappisseminaari ja tietysti oikein kiva keskusta, vanhoine ja kapeine katuineen. Harmillisesti olimme siellä sunnuntaina, ja kaikki liikkeethän on silloin kiinni täällä Espanjassa. Tai no, ainakin täällä syrjemmässä on.


Tämä kuva taas on Robledosta, jossa olimme kiinni olevan hotellin pihalla matkaparkissa. Saimme olla ihan yksin. Parkin vierestä kulki vaellusreitti ja viereisessä talossa asui lammaspaimen laumoineen, tämän ammatin harjoittamista saimme myös seurata illalla ennen auringon laskua kun lampaat tuotiin laitumelta kotiin yöksi. Sen verran korkealla olimme, että yöllä oli melkein pakkasta. Kylän kauppaan ja kovasti kehuttuun ravintolaan oli viidentoista minuutin kävelymatka.

Tämä parkki taas oli Motilla de Palancarissa paloaseman takana. Kaupungin keskustaan ja kaupoille oli viiden minuutin matka. Viehättävä pieni kaupunki jälleen ja matkaparkissakin oli kirjojen vaihtopisteen lisäksi penkit ja reilusti tilaa, meidän lisäksi tänne tuli toinen auto yöksi, mutta he ehtivät jatkaa matkaa ennen kuin me saimme aamukahvin keitettyä.

Tämä kuva on Zaragosasta. Sen verran on kuvaaja huijannut, että tämä ei ole matkaparkki, vaan sen vieressä olevan jalkapallo- ja yleisurheilustadionin entinen parkkialue (mutta ajattelin, että tähänhän olisi jonkun toimijan hyvä laittaa vaikka ihan maksullinenkin parkki, varmasti olisi kesällä käyttäjiä). Varsinainen matkaparkki on yliopiston vieressä ja siitä pääsee raitiovaunulla suoraan kaupungin keskustaan. Zaragosa on Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki ja sen kyllä huomaa kun sinne ajaa, liikennettä on huomattavasti enemmän kuin pienillä vuoristoteillä. Matkaparkki oli kuitenkin ihan täynnä ja sen vuoksi myös varmasti ihan turvallinen paikka jättää auto kaupunkivierailun ajaksi.


Tämä kuva taas on Ascón pienestä kaupungista. Tässä oli pieniä kaupunkeja viiden minuutin ajomatkan päässä toisistaan ja jokaisessa oli oma matkaparkkinsa. Tässä sähköä sai tolpasta vaikka ei maksanutkaan mitään, viereisessä kylässä olisi pitänyt maksaa 3€/12h (mikä on sekin erittäin kohtuullinen hinta sähköstä). Kaupungin vieressä on ydinvoimala ja siellä on museo, mutta sinne pitää varata etukäteen ryhmäkierros joten se jäi nyt meiltä näkemättä. Kaupunki on rakentunut rinteeseen ja sen laella oli entisöity ikivanha linna, maisemat oli myös ihan mukavat. Itse vanha kaupunki oli myös jälleen viehättävä kapeine katuineen ja mukulakivineen ja ravintoloiden välitön tunnelma sai matkalaisen miettimään, että ehkä jossain tällaisessa pikkukaupungissa sitä voisi asuakin jonkin aikaa. Ehkä.

Ascósta jatkoimme matkaa Välimeren rantaan ja leirintäalueelle, sillä joskus on ihmisen päästävä suihkuun ja pyykin pesuun. Toki pyykinpesupaikkoja elikkä itsepalvelu pesuloita löytyy joka nurkalta ja pienellä etsimisellä suihkujakin varmaan ainakin uimahalleista, on nopein ja helpoin tapa etsiä kohtuu hintainen leirintäalue jossa on kunnolliset suihkut. Ja näin me nyt teimme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti