Tunnisteet

keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Górdoba

5.1.2024

Perjantaina ajoimme Górdobaan. Tein aikanaan esitelmän espanjan tunnilla reconquistasta, eli takaisin valtauksesta, jolla tarkoitetaan noin 700 vuoden ajanjaksoa suunnilleen 800-1500jaa jolloin kristityt valloittivat Iberian niemimaata muslimeilta. Kerrottakoon, että termi reconquista on keksitty 1800-luvulla ja sillä haluttiin luoda yhtenäistä kansallishenkeä espanjalaisten keskuudessa. Aikalaiset eivät siis termiä ole tunteneet tai käyttäneet.
Aikalaislähteitäkin on aika vähän ennen 800-lukua ja niistä ei ole käynyt ilmi, että kyseessä olisi ollut niinkään uskonnollinen alueiden valtaus, eikä niissä itseasiassa puhuta edes muslimeista vaan arabeista ja näin ollen on epäselvää, mikä heidän alkuperäinen uskontonsa oli (saattoivat olla myös arabian kristittyjä). Yhtä kaikki, Islamin uskonto kuitenkin levisi Iberian niemimaalle ja sen seurauksena entisiä moskeijoita on vielä löydettävissä. Myös arabialaisten taide ja arkkitehtuuri näkyy paikoin säilyneissä rakennuksissa ja eritoten Górdoban moskeija- katedraalissa, jota oikeastaan tulimmekin kaupunkiin katsomaan.

Ennen arabeja, alueella asuivat visigootit ja on olemassa vahvistamaton teoria, että Górdoban moskeija- katedraalin paikalla olisi ensin ollut visigoottien kirkko. Vuosina 786-788 paikalle rakennettiin kuitenkin moskeija silloisen kalifin toimesta ja sitä laajennettiin vuosien saatossa aina kalifin vaihtuessa. Kun kristityt sitten valtasivat Górdoban vuonna 1236 he ensi töikseen nimittivät rakennuksen katoliseksi temppeliksi. Vuonna 1371 silloinen kuningas Enrique II määräsi rakennettavaksi entisen moskeijan sisään katolisen katedraalin. Mikäli tätä ei olisi tehty, Górdobassa olisi tänä päivänä maailman kolmanneksi suurin moskeija.
Rakennus on valtava ja siellä on niin paljon nähtävää ettei kaikkea voi tietenkään yhdellä kertaa ihastella. Lattiasta kattoon on esillä erilaista koristeellista taidetta ja tietysti myös kristillistä kirkkotaidetta on tuotu näytille. Katedraali on myös edelleen aktiivisessa käytössä ja osa tiloista on turisteilta suljettu ja niissä toimitetaan Jumalan palveluksia.
Kaupungin asukkailla on katedraaliin vapaa pääsy, turisti maksaa 13€ joka on mielestäni oikein kohtuullinen hinta tästä nähtävyydestä.

Erikseen voi vielä käydä kiipeämässä kellotorniin. Kyseessä on moskeijan entinen minareetti ja kellot on tuotu vuonna 997 Santiago de Compostelasta. Tuolloin arabit tuhosivat Compostelan ja orjiksi otetut kaupunkilaiset raahasivat kellot Górdoban moskeijaan. En tiedä, mitä kelloilla tehtiin ennen kuin moskeija muutettiin katedraaliksi ja minareetti kellotorniksi. Kellotorniin kiipeäminen maksaa 3€ mutta rappuset on pääosin uudet ja helpot kiivetä. Näkymät kaupungin ylle ovat sen arvoiset.


Koska olimme liikkeellä loppiaisena, eli pyhänä, katedraali sulkeutui aikaisemmin ja meillä oli aikaa kierrellä vanhassa kaupungissa ja sen ympäristössä. Lähellä oli roomalainen silta, jonka siis roomalaiset valloittajat ovat rakentaneet joskus ennen visigoottien saapumista alueelle. Todellisuudessa sillassa on roomalaisten kädentaidon näytteitä enää perustuksissa ja itse silta on useaan kertaan rakennettu uusiksi. Ihan komea se on silti.

Vanha kaupunki on viihtyisä ahtaine kujineen ja mukulakivikatuineen ja kaiken moista putiikkia ja ravintolaa löytyy joka nurkalta. Itse uudempi kaupunki näytti samalta kuin suurkaupungit nyt tuppaavat näyttämään, eikä siellä juuri aikaa viitsitty viettäkään, puiston läpi kuitenkin käveltiin vähän niin kuin muodon vuoksi. Górdobassa on toki paljon nähtävää jo ihan vanhan kaupungin tunnelmasta lukuisiin museoihin ja kirkkoihin ja monumentteihin, mutta meidän pää kohde oli moskeija- katedraali ja olimme aika tyytyväisiä käyntiin jo senkin nähtyämme. Näin tammikuussa on vähän viileää, vain +13 päivällä ja yöllä lähellä nollaa. Kesällä on vuorilla tietysti tuskaisen kuuma, että ehkä paras aika tulla on keväällä tai loppu syksystä. Mikäli saapuu autolla, kannattaa pysyä pienemmillä teillä, vuoristojen läpi ajelu onnistuu kyllä matkailu- tai retkeilyautollakin ja maisemat on ihan omaa luokkaansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti