Tunnisteet

sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Uusi vuosi, vanhat kujeet

2.1.2024

Heti vuoden toisena päivänä lähdimme jälleen liikkeelle. Mitään tarkkaa ohjelmaahan meillä ei vieläkään ole, sen verran kuitenkin, että kuun puolivälissä pitäisi olla Barcelonassa. Erinäisistä syistä käymme kotimaassa kääntymässä ja edullisimmat suorat lennot saatiin Barcelonasta. Sen jälkeen voidaankin sitten miettiä, että mihin seuraavaksi: onko Espanja tällä erää nähty ja suuntana muut maat, vai vieläkö jaksetaan sahata edestakaisin täällä Iberian niemimaalla. Näin ollen nyt on hyvä hetki kerätä sellaisia kohteita, joissa voisi olla vielä tämän kuun aikana kiva käydä.

Yksi sellainen on Ronda ja matkalla sinne satuimme ajamaan Jerezin mootoriradan ohi. Niinpä kävimme siellä ihmettelemässä moottoripyörien pärinää, formuloitahan radalla ei ole enää ajettu vuoden 1997 jälkeen ja nykyään rata ei enää turvamääräyksiä täyttäisikään formuloiden osalta. Mutta MotoGP- kisoja Jerezissä on ajettu vuodesta 1987 alkaen ja ajetaan yhä edelleen, niinpä siellä nytkin oli jonkin sortin harjoitukset menossa. Itselle jäi lähinnä mieleen se, että jos +15 asteen talvisäässä meinasi tulla kuuma katsomossa, niin kuinkahan kuuma siellä on kesällä istua.

Päämääränä tosiaan oli Rondan kaupunki ja tarkoitus viettää siellä kaksi yötä. Ajoimme ensin kaupungin pohjoispäätyyn matkaparkkiin, mutta se oli täynnä, joten kävimmekin sitten vain kaupassa ja ajoimme kaupungin toiseen päähän (6 minuuttia) kämpperialueelle ja sen vieressä olevaan matkaparkkiin. Molemmista oli kävelymatka vanhaan kaupunkiin, että sinänsä aika sama kumpaan meni. Hintakin oli molemmissa sama, 18€ (alkaa tulla vähän ikävä noita Portugalin ilmaisia matkaparkkekja ja huomattavasti halvempia kämpperialueita, mutta minkäs teet). Ilta meni ihmetellessä alueen kissojen touhuja.

Seuraavana päivänä kävelimme Rondan keskustaan. Ihmettelimme ensin vanhalla kaupunginmuurilla näkymiä ja sen jälkeen lähdimme etsimään sitä varsinaista nähtävyyttä, eli uutta siltaa. Seuraamalla ihmisvirtoja paikalle ei ollut kovin vaikea löytää.
Ronda on rakentunut vuosisatojen saatossa kahden puolen rotkoa ja tietysti sen yli oli ihmisten jollain konstilla päästävä, kiertäminen kun olisi ottanut tuhottomasti aikaa. Näin ollen siltoja on rakennettu ja tuo uusi silta on niistä tietysti näyttävin. Se on muuten sortunut joskus 1700-luvulla ja vireistä siltaa jouduttiin käyttämään sitten tavarain ja ihmisten siirtymisiin kunnes uusi silta saatiin taas korjattua ja toimintaan. Onhan se hieno silta. Ja vaikuttava rotko jonka yli se kulkee.

Kiersimme rotkon ympäri sillalta toisella ja löysimme myös vanhan vesivoimalan tai vastaavan, jonne pääsi sisään ja laskeutumaan rotkon pohjalle. Ja tietysti sinne myös laskeuduimme. Varvastossut ei ehkä olleet ihan oikeat jalkineet tähän puuhaan, porraskivet kun olivat kuluneet ja paikoin märät, mutta onnistuin pääsemään pohjalle ja takaisin ylös ilman liukastumisia kun oikein keskityin siihen, mihin jalkani laitan. Moisesta suorituksesta piti tietysti myös maksaa, 10€/nenä ja samalla hinnalla sai ihastella myös alueen puutarhaa. Mielestämme hinta oli vähän yläkanttiin, kun ottaa huomioon, että näin tammikuussa puutarhassa ei ollut mitään nähtävää, eikä se ollut edes kovin siisti tai kunnossapito oli lomilla. Se että pääsee urheilemaan kiviportaille olisi ollut ehkä vitosen arvoinen suoritus (ja varmaan useampi menisikin sillä hinnalla). Mutta sellaista se joskus on, pitäähän turisteilta rahat pois ottaa, kuuluu asiaan.

Rondassa on myös yksi Espanjan vanhimmista härkätaisteluareenoista. Sanottakoon heti alkuun, että paheksun itse syvästi tätä kulttuurin osaa, mutta niinpä vain menin areenaa katsomaan. Ehkä uteliaisuudesta toimintaa kohtaan, että voin sitten jatkaa rauhassa ja tarkemmin tiedoin paheksuntaani. Areena ja sen tallit ovat nykyään enimmäkseen ratsastuskoulun käytössä ja myös valjakkoajoa siellä harjoitellaan ja näytöksiä pidetään. Jos nyt kuitenkin ymmärsin oikein, ainakin kerran vuodessa areenalla järjestetään myös härkätaistelunäytös.

Opiskelin internetistä, että espanjalaisten keskuudessakin suhtautuminen härkätaisteluun on vuosien saatossa viilentynyt, vaikkakin toiminnalle kannattajansakin löytyy. Kanarian saarilla härkätaistelut on kielletty jo 1990- luvun puolella. Katalonia kielsi härkätaistelut 2012 alkaen, mutta ilmeisesti tähän liittyy jokin selkkaus ja Espanjan hallitus oli sitä mieltä, ettei Katalonialla ole mandaattia tehdä tällaista laajamittaista kieltoa. Härkätaisteluita ei kuitenkaan ole Kataloniassa järjestetty enää vuoden 2011 jälkeen. Monet kaupungit Espanjassa eivät enää järjestä härkätaisteluita ja muutenkin niiden määrä on vuosien saatossa vähentynyt.
Yhtä kaikki, härkätaistelulla on Espanjassa kulttuuriperinnön asema, eikä sitä ole kokonaisuudessaan kielletty valtakunnassa. Näyttäisi siltä, että ainakin Andalusian alueella härkätaisteluihin suhtaudutaan sallivammin ja areenoita näyttäisi löytyvän vähän joka kylästä.

Sinänsä oli mielenkiintoista lukea historiaa ja ajatuksia härkätaistelun taustalla ja onhan se toki niinkin, että myös se jauheliha, jota itse kaupasta ostan, on saattanut kokea aika tuskallisen kuoleman teurastamolla, että tavallaan on turha jeesustella tästä asiasta. Mutta ei se tietysti tarkoita sitä, että ei voisi yhtä kaikki vastustaa sekä härkätaisteluita että lihakarjan huonoa kohtelua. Toki vielä hienompaa olisi, jos vastustamisen lisäksi ryhtyisi johonkin ihan oikeisiin tekoihin asioiden parantamiseksi. Mutta se ei nyt ehkä suoranaisesti liity enää tähän.


Ronda oli kuitenkin oikein mukava kaupunki ja varsinkin siltojen ympärillä vanhoja kapeita katuja pääsi kulkemana ja ihmettelemään ihan niin paljon kun vaan jaksoi kävellä. Varmasti siellä saisi kulumaan useammankin päivän, ja olisimme ehkä jääneetkin vielä yhdeksi yöksi, ellei olisi luvattu sadetta. Sateessa ei viitsi mukulakivillä liukastella ja ehkä on hyvä jättää jotain seuraavaankin kertaan, jos vaikka satutaan kulmille joskus toistekin (olisi kiva käydä kesällä kokeilemassa, että kuinkahan kuuma siellä on kun talvellakin on melkein kaksikymmentä astetta lämmintä).
Lopuksi vielä kuva riikinkukoista, jotka hengailivat kaupungin muurilla ja kukkia Cóin kaupungista, johon ajoimme seuraavaksi katselemaan salamointia ja myrskyämistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti