Tunnisteet

tiistai 2. toukokuuta 2017

Canyon de Chelly 28.4.2017 part 2

Perjantaina heräsimme aamupalalle räntäsateessa. Ja sade vain jatkui.
Eipä sillä, suurin osa Canyon de Chelly:n (lausutaan muuten de d'shay) tutkimisesta olisikin autolla ajelua, mutta olisihan se mukavampaa aurinkoisessa säässä.



No mutta, onhan se nyt mielenkiintoista olla katsomassa autiomaaksi mieltämäänsä kanjonia lumisateessa!

Canyon de Chelly koostuu oikeastaan kahdesta kanjonista; Canoyon de Chelly etelässä ja Canyon del Muerto pohjoisessa. Jälkimmäinen on saanut nimensä sieltä löytyneistä muumioista arkeologisten kaivausten yhteydessä 1880-luvulla. Nimi Canyon de Chelly taas tulee navajo-sanasta Tseyi joka tarkoittaa kiven sisällä.

Tsegi overlook
Ensimmäiseltä katselupaikalta jäi vain mutaiset kengät, joten tässä se toinen kuudesta; Tsegi overlook. Pohjalla olevassa joenuomassa ajaa auto. Joki on kesäisin kuiva, mutta talvella ja keväällä se virtaa vuolaana taukoamatta, nyt näyttää jo vähän rauhoittuneen. Tuossa pohjalla on myös kesäasunto josta hoidetaan maanviljely ja eläimet kesäaikaan. Talveksi perheet muuttavat kaupunkiin.

Junction overlook
Junction overlook tarjosi lisää sadetta, ja sain napattua yleiskuvan muistoksi, vaikka eipä siitä paljon selvää saa. Palasimme tähän myöhemmin kun aurinko jo vähän paistoi, ja tapasimme mukavan Jeannien joka näytti meille kahdet rauniot kanjonin seinällä, viihdytti meitä tarinoilla kivistä ja lahjoitti meille Arizonan roadside geology- kirjan tulevia osavaltion nähtävyyksiä varten. Kuvaa ei sitten kyllä tullut enää uudestaan otettua.

Ensin satoi

ja sitten satoi vähän vähemmän.

White House overlook on saanut nimensä kanjonin pohjalla olevista raunioista; erään kunnostetun talon seinät on maalattu valkoisiksi.
Tämä on myös se paikka, josta tuo ainoa vaellus kanjonin pohjalle, juurikin noita raunioita ihastelemaan, on mahdollisuus suorittaa. Me ei sitä nyt tehty, sillä lumisade ei oikeen vakuuttanut hyppelemään kallioilla.

Sliding house overlook



Koitan keskittyä pysymään kalliolla.
Ja näin tuli etelän puoleinen kanjoni tutkituksi. Kävimme vähän visitor centerissä pitämässä lumisadetta ja sitten kurvasimme pohjoispuolelle kanjonia.

Pohjoisessa Canyon del Muerto tarjoaa kolme näköalapaikkaa. Ensimmäinen on Antelope House Ruin Overlook. Siellä pääsee ihastelemaan muinaisia raunioita myös, paikalle on lyhyt kävelymatka. Me ei tässä käyty, syy alla.

Siellä on muuten kaveri sisällä. Myytävät korut on nokkapellillä ja vain pressu päällä lumisateen ajan.
 Sen sijaan käytiin Mummy Cave overlook:illa. siellä nähtiin ensimmäiset kunnolliset rauniot. arkeologien mukaan, nämä olisi olleet aktiivisessa käytössä noin 300-1300 j.a.a. Tämä on myös se kanjonin osa, josta muumiot löydettiin 1880-luvulla.


Siellä ne rauniot on.
Viimeisenä kohteena oli Massacre Cave overlook. Nimensä mukaisesti täällä on tapahtunut verilöyly. Vuonna 1805 Antonio de Narbona johti espanjalaisten armeijan tutkimusretkelle kanjoniin. Narbona itse raportoi tappaneensa 115 navajoa, totuutta on vaikeaa selvittää kuten verilöylyn tapahtumien kulkuakin. Näin se kuitenkin kerrotaan.
Täysi-ikäiset navajo-miehet olivat metsällä, kun espanjalaiset saapuivat. Leirissä olleet naiset, lapset ja vanhukset pakenivat luoliin, joissa he olivat hyvässä piilossa. Ilmeisesti osa sotilaista kuitenkin keksi kiivetä kanjonin seinää kohti luolia, kohtasivat piiloutuneita navajoja ja tästä seuranneen kamppailun tuloksena yksi sotilas ja yksi navajo-nainen tipahtivat alas kanjonista. Espanjalaiset avasivat tulen kohti luolia ja suurin osa siellä olleista saivat surmansa.

Tuolla seinällä ne luolat on, kun oikeen tarkkaan katsoo.


Ja sitten äkkiä hatkat lumisateen tieltä!! Ja auton nokka kohti Coloradoa ja Mesa Verdeä (spoilerina voin tosin kertoa, ettei me sitten mentykään sinne Mesa Verdeen. Raunioita oli jo nähty tarpeeksi. Jos ne ketä kiinnostaa vielä lähemin, niin sieltähän noita sitten löytyy ja pääsee ihan ihastelemaan sinne seinien sisään.).














































































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti