Tunnisteet

perjantai 19. toukokuuta 2017

Carlsbad Caverns 14.5.2017 osa 1

Ensimmäisellä matkallamme niin ikään, saimme vinkin näistä luolista. Kun matka vei meidät nyt alueelle, päätimme poiketa täälläkin.
En oikein tiedä mitä odotin, mutta jotakin pientä luolaa, jossa pääsisi vähän pyörähtämään ja saattaisi tulla jopa ihan pimeääkin hetkeksi. Vähämpä taas tiesin.


Läpileikkauksesta selvinnee, ettei kyseessä ollut ihan pieni luola. Matka alkoi ylhäältä oikealta ja päättyi alas vasemmalle. Suurin piirtein tuohon keskelle tulee hissi, jos ei halua patikoida alas asti ja sillä samalla hissillä luolasta pääsee myös pois.
Tämän retken voi suorittaa ihan omatoimisesti, kunhan muistaa noudattaa ohjeita; pitää pysyä polulla, ei saa koskettaa luolan seinämiä ja olisi hyvä jos kuiskattaisiin (normaali puheääni luolassa kantaa noin puoli mailia). Kaksi viimeistä oli ainakin muutamalla ryhmälle vaikeaa. Ymmärrän jos lapset unohtavat säännöt heti, mutta luulisi aikuisten muistavan, mutta ei. Siellä aikuiset miehet lääpiskeli kiviä ja pölpötti niin suureen ääneen, että se oli oikeasti jo häiritsevää. Mutta ei mennä nyt tähän sen enempää.

Lisäksi voi ottaa opastettuja luolakierroksia, joita on muutamia erilaisia vähän sen mukaan haluaako käveleskellä pimeässä vai ryömiä ahtaissa paikoissa. Alueella on toki muutakin kuin luola. Itseasiassa puisto on noin 190 neliökilometrin laajuinen. Alueella voi siis retkeillä ja telttailla ja mutta varsinaisia vaellusreittejä, merkittyjä sellaisia ei kaiketi ole, tai en ainakaan sellaisia onnistunut löytämään.
Puistoon on pääsymaksu, joka on $10/hlö ja sillä hinnalla pääsee omatoimisesti luolaan ja saa käveleskellä luolan ulkopuolisella alueella. Mikäli haluaa vietää öitään puistossa, tarvitsee erilaisen luvan (varsinkin jos aikoo mennä joihinkin siihen tarkoitukseen sopiviin pienempiin luoliin maastossa).
Lisäksi puistossa järjestetään lepakoiden katselu tapahtumia. Tuossa suuressa luolassa viettävät noin puolet vuodesta pesimäkauttaan Meksikondoggilepakot ja niiden joka iltaista lentoon lehahdusta pääsee seuraamaan. Uskon, että noin miljoonan lepakon yhtäaikainen lentoonpyrähdys on vaikuttava näky.

Me kävimme kävelemässä siis omatoimisesti tuon suurimman luolan.





Sinne vain! Rohkeasti kohti pimeyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti