Tunnisteet

maanantai 15. toukokuuta 2017

Meteorikraateri 9.5.2017

Olimme Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran vuonna 2014. Ajoimme silloin I-40:stä länteen Grand Canyonille ja Las Vegasiin. Nyt ajoimme tätä samaa tietä toiseen suuntaan.
Ensimmäiseltä reissulta minua jäi harmittamaan, että emme pysähtyneet Petrified Forrest National Parkissa ja sinne olimme nyt matkalla. R. taas oli harmissaan siitä, että emme silloin pysähtyneet meteorikraaterille josta näimme kyltin tien varressa.
No, miksi ei sitten hoidettaisi sitä samalla pois alta!



50000 vuotta sitten, sellainen puolikkaan (amerikkalaisen)jalkapallokentän kokoinen möhkäle päätti mätkähtää maahan. Ja tuossa on tulos.
Nämä on aina näitä silmää hämääviä kokoja, mutta havainnollistetaan: kraaterin pohjalla vois pelata kahtakymmentä (amerikkalaista)jalkapallo-ottelua samanaikaisesti. Se on yhtä syvä kuin Washington monumentti on korkea, tai kuusikymmenkerroksinen talo.
On siis aika mahtavan kokoinen.
Näihin sisältyy aina pääsymaksu, nyt oli myös mielestäni vähän korkea: $18. Joku kymppi olisi kuulostanut kohtuulliselta, varsinkin kun sinne kraaterin ympärille ei pääse tepastelemaan. Mutta käytiin silti ja aiheeseen perehtynyt näyttely oli kyllä hyvin informatiivinen ja oikeesti huolella tehty. Myöskin lahjatavarakauppa oli runsas, vaikka emme mitään ostaneetkaan.



Myrskypilvet olivat vaanineet meitä jo hyvän aikaa horisontissa, ja kraaterilta lähdettäessä ne saivat meidät kiinni. Satoi ja kovaa. Tiellä oli metri vettä ainakin! Vähän jännitti, kotimaassa harvoin sataa niin kovaa, että vesi kertyy tielle, mutta onpa se sielläkin joskus tullut koettua. Homma oli kuitenkin nopeasti ohi, ja vielä nopeammin tie kuivui sateen jälkeen. Parin mailin päästä ei tiennyt että oli edes satanut, ellei sattunut katsomaan taakseen horisonttiin.

Kraateri sijaitsee siis I-40:sen varressa noin tunti Flagstaff:ista itään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti