Tunnisteet

keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Ohjustesti 12.5.2017

Meillä oli tälle päivälle suunniteltu noin kolmen ja puolen tunnin ajo, joten emme pitäneet aamulla mitään kiirettä lähdön kanssa. Hotelli pitää kuitata ulos yhdeltätoista ja niin me teimme.
Läksimme kaikessa rauhassa ajelemaan ja pääsimme sen puolisen tuntia New Mexicon pikkukylästä, San Antoniosta lävitse, kun tuli stoppi: tie oli suljettu seuraavat kaksi tuntia, kun viereisellä testialueella suoritettiin ohjuslaukaisutesti.

Selvä. Sitten odotellaan.

Ensin meitä oli vain muutama jonossa..

Ja sitten meitä oli yhä enemmän ja enemmän.
Ehdin oikein hyvin ottaa kuvia mm. kukkasista ja tästä suuresta rikoksesta: roskaaminen kielletään ja sitten kuitenkin roskataan. Pyh.


Siinä odotellessa meillä oli aikaa tutkia karttaa, ja kyllä vain; vieressä todella sijaitsee White Sands Missile Range eli olisihan asiaan tietysti voinut varautua etukäteen tutkimalla netistä, että aikooko ne tehdä jotain kokeita (tiedä sitten miten aktiivisesti näistä ilmoitellaan..), mutta mistäs sen olisi taas tiennyt. Vaan mehän olemme lomalla, on aikaa odottaa.

Harmiksi emme nähneet itse kokeesta kyllä hölkäsen pöläystä, mutta opimme kartasta senkin, että vähän matkaa pysäytyspaikalta eteenpäin pääsi kääntymään Trinity Site näköalapaikalle. Tai mikä näköala, kyseessähän on siis maailman ensimmäisen atomipommin räjäytyspaikka, että ei siellä kyllä mitään muistomerkkiä ja muutamaa suurempaa pomminjäännettä kummempaa ole. Mutta on siis kuitenkin. Ja nyt kun tämän kartasta opiskelin, niin tulihan se mieleen, että kyllä, New Mexico oli se paikka missä sitä pommia tosiaan testattiin ensimmäisen kerran.

Kaikkeen sitä törmää kun on tienpäällä (ja ajaa välillä muutakin kuin sitä moottoritietä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti