Tunnisteet

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Canyon de Chelly 28.4.2017 part 1

Canyon de Chelly national monument sijaitsee Arizonassa, Navajo reservaatissa Chinlen kylän vieressä. Me jatkoimme Window Rock:ilta suoraa tietä aina Ganadoon asti, josta kurvasimme tielle 191 pohjoiseen. Oikeastaan on aika sama, mistä päin tulee, lopulta on kuitenkin ajettava tietä numero 191 joko pohjoiseen tai etelään, jos mielii päästä kanjonille (no joo, ihan pikkuteitä pääsee kyllä muutenkin, mutta ei tämä nyt mikään aukoton ajo-ohje olekaan).
Kun saapuu Chinlen kylään, kyltit ohjaavat kyllä kanjonille. Mikäli tutkin oikein, niin ainoastaan kolme hotellia on saatavilla, joten jos aikoo yöpyä sellaisessa, niin sesonkiaikaan kannattaa olla ajoissa niiden varaamisessa (ja varautua siihen että ne maksaa, niin ne maksoi nytkin, enemään kuin keskimäärin mikään muu missään täällä tähän mennessä..). Toki paikalle voi tulla myös matkailuautolla tai telttailemaan, silloin yöpymisen hinta on luonnollisesti hieman edullisempi.

Itse puistoon ei ole sisäänpääsymaksua, mutta näköalapaikkojen lisäksi vain yhden vaellusreitin saa kulkea ilman opastusta. Kanjonin pohjalle ei pääse ollenkaan ilman maksettua opasta. Tämä osittain siksi, että kanjonin pohjalla olevat asumukset ja pellot ovat edelleen käytössä ja siellä asuu ihmisiä, joten ympäriinsä koikkelehtivat turistit eivät varmasti ole kovin toivottuja vieraita. Lisäksi alueelta löytyvät argeologiset rakennukset ovat hauraita ja arvokkaita, eikä ole mahdollista muuten valvoa, etteikö niitä vahingoitettaisi tai vietäisi luvatta mukanaan (mikä muuten on ongelma eräissä muissa puistoissa).

Muiden yleisten hyvien käyttäytymissääntöjen lisäksi on hyvä muistaa, että kanjoni sijaitsee navajo-reservaatissa, joten alkoholituotteiden tuonti, hallussapito ja nauttiminen on kiellettyä. Mehän olimme tämän autuaasti unohtaneet, joten tuli salakuljetettua alueelle yksi olut tölkki. Ja tuli salakuljetettua se sama tölkki myös pois sieltä. Todistusaineisto on hävitetty ja jos kysytään en myönnä mitään, vaan sanon kirjoittaneeni tämän saadakseni juttuun vähän jännitystä.

Meidän mökki.


Navajo-burger


Me Yövyimme  Thunderbird Lodge :sa joka on ihan puiston reunalla. Mukava paikka. Siisti ja viihtyisä ja oikein ystävällinen palvelu. Jos nyt joku miinus on keksittävä, niin yhden peilin lisää olisi voinut huoneeseen laittaa, nythän niitä oli kaksi ja molemmat vessassa.

Alueella oli myös mainio kahvila jossa tarjoiltiin kaikki päivän tärkeimmät ateriat. Tämäkin navajojen pyörittämä. Hassua oli kuitenkin se, että kuvan hamppari maksoi noin kympin. Alla oleva aamiainen noin 18 taalaa (joka on vain hieman euroa heikompi, eli tällä reissulla menee aika tasan).

Reissun ekat tuoreet marjat, ehkä niistä kannatti maksaa.
Hinnoittelu meni toki niin, että jokaisesta valitusta tuotteesta maksetaan, riippumatta siitä kuinka paljon sitä ottaa. Ja minä tietysti halusin maistaa kaikkea, joten siksi hintakin on aamiaisesta aika suolainen (senhän saa maksaa myös huoneen hintaan, tulee varmaan halvemmaksi niin).

Mutta se näistä käytännön asioista.
Seuraavaksi päästään kanjoniin!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti