Tunnisteet

lauantai 22. huhtikuuta 2017

Dallas 2017, San Jacinto Day

Tultiin taas Dallasiin. Tällä kertaa keskellä viikkoa, ihan vaan mielenkiinnosta, että onko siinä jotain eroa viikonloppuun.
Ei tuntuis olevan. Lentokentällä, vaikka onkin kuulemma yksi maan kiireisimmistä, ei ollut minkäänlaista jonoa tälläkään kertaa. Eikä ole ihmisiä tai liikennettä kaupungin keskustassa sen enempää arkena kuin lauantainakaan. Se missä on jonoa kaiken aikaa, on kaupunkia halkovat moottoritiet, mutta ne jonot tulee meille ajankohtaisiksi vasta sunnuntaina kun jatketaan matkaa.

Kaupunki on minusta edelleen hiekanvärinen.

Missä kaikki on? Töissä?

Kaupunkikuvaa sen laidalta.
Toinen hyvä syy tulla arkipäivänä kaupunkiin, on tietysti se, että kaikki kaupat sun muut olisi auki. vaikka niinhän ne täälläkin nykyään on ihan joka päivä, muutamaa kansallista pyhää lukuunottamatta.
Ja kas, kun kävi niin, että perjantai oli sitten pyhä. Texasilainen pyhä. Nimittäin San Jacinto Day.

Lyhyesti: San Jacinto Day on muistopäivä San Jacinton taistelulle, joka käytiin 21 huhtikuuta 1836 Texasin armeijan ja Mexicon joukkojen väillä (ja joka muuten kesti vain 18 minuuttia, vaatien yhdeksän texasilaisen sotilaan hengen. 26 haavoittui. Mexikolaisia taas kuoli, haavoittui tai otettiin vangiksi satamäärin. Ainakin historian kirjojen mukaan).
Samaisen taistelun tohinassa otettiin muuten kiinni kuuluisa mexicolainen sotasankari ja presidentti Santa Anna, jonka muistanemme jo Alamon taistelusta (josta lisää San Antonion vierailultamme tästä).

San Jacinton taistelu oli viimeinen taistelu ennen Texasin itsenäistymistä. Oikeastaan Texas oli julistautunut itsenäiseksi jo 3.3.1836, mutta saatuaan Santa Annan vangiksi he pystyivät kiristämään Mexicolta itsenäisyystunnustuksen kenraalin vapauttamista vastaan. Santa Anna oli muuten tuhon aikaan myös Mexicon presidentti, joten tässä lienee halukkuus saada hänet vapaaksi elossa.

Osaksi Yhdysvaltain liittovaltiota Texas liittyi vuonna 1845 (erosi sisällissodan aikana ja hyväksyttiin takaisin 1870) ollen näin järjestyksessä 28. osavaltio.

Että sellainen pyhäpäivä meillä täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti