Tunnisteet

perjantai 22. maaliskuuta 2019

Venäjä 2012, Jekaterinburg

HUOM! Teksti on alkuperäinen, silloin 2012 syyskuussa paikanpäällä läppärille naputeltu. Äitiä varten, ettei se huolestu. En nähnyt tarpeelliseksi muuttaa sanoja, vaikka ne ei enää omaan suuhun sopisikaan.

21.9.2012
ROMANOVEJA METSÄSTÄMÄSSÄ

Aamu oli taas iltaa viisaampi: Kello soi seitsemältä mutta nousin vasta yhdeksältä. Ja aamupalalle. Oli oikein kunnon mätöt siellä!! Erikoista omelettia ja nakkeja, hörytettyjä vihanneksi, makaroonia, riisiä, pelmenejä, lettuja, keitettyjä munia, paisettuja munia.. ja kaikki leipä setit ja jugurtit ja hetelmiä ja muffinseja ja croisantteja ja kahvia ja mehua ja myös lämmintä mehu (joka sitten ei ollutkaan enää lämmintä).. namnam.. Ja parasta: majoneesia!! Mikä on parempaa kuin majoneesi? No ei mikään! Paitsi ehkä se ruoka johon sitä majoneesia laitetaan.

Sitten lippua ostamaan. Asemien kellothan on sitten aina Moskovan ajassa, että niistä ei kannata tarkistaa ohimennen kellonaikaa, jollei pidä tätä pikku seikkaa mielessä.. =) No siellä oli tietysti jo jonoa, kolme kassaa vaan käytössä ja yksi pappa siinä päivittelikin tätä venäjän menoa kun joka paikkaan saa jonottaa =) Ei siinä kuitenkaan mennyt kun parikymmentä minuuttia. Aakkoset oli mulla lapulla valmiina, hyvin sujui, paitsi että siihen junaan johon halusin ei ollut enää alapeti paikkoja.. en ollut ottanut niiden muiden junien lähtöaikoja ylös, enkä osannut kysyä, joten otitn sitten taas yläpedin että pääsen edes junaan.. Toivottavasti alakerrassa on sillä kertaa vähän pirteempää sakkia, joka ei koko aikaa vaan makoile, tai sitten istun päälle! Lippu oli oikealle päivälle, oikeaan aikaan ja kaikki muutenkin oikein ja hintaa tuli 2500RUB eli jotain 60€. Hauskaa sinänsä, että sillä hinnalla ei taida Suomessa päästä edes Allegrolla Pietariin..
Kävin hotellilla viemässä lipun ja passin talteen, ja samalla huomasin, että käytävillä on sellaisia vesiautomaatteja. Täytin siitä sitten vesipullon! Siitä saa muuten sitä kaipaamaani kuumaakin vettä, että illaksi sitten vaikka kuppisoppaa nuhanenälle!

Ja sitten baanalle! Eilisen harhailun myötä, osasin jo suunnistaa sinne Kirkolle veren päällä, joka on ehkä ainoa (sen mafia hautausmaan lisäksi) minkä haluan nähdä. Kello oli varmaan jotain puoli yksitoista kun tulin siihen kirkkoa ympäröivään puistoon ja aloin kuulla ääniä! Siellä oli kaiuttimet, mistä kuului ensin jumalanpalvelusta ja sitten rupesi kellot pauhaamaan.. Kiinnostavaa (myöhemmin kun menin ohi, ne soitti urkumusiikkia!). Kirkon ympärillä on isoja valokuvia viimeisestä tsaariperheestä ja heidän elämästään. Itse kirkkohan on omistettu kaikille venäläisille pyhyimyksille. Vähän aikaa vakoilin siinä kirkon ovella: kaikilla naisilla jotka tuli ulos oli huivi päässä, samoin laittoi huivin päähän eräs perheen äiti kun menivät sisään, seurasin esimerkkiä. Onneksi oli kaulahuivi kaulassa.. näytin varmaan ihan vanhalta mummolta!! =) Tosin olisi siellä ollut turisteille korissa oven vieressä huiveja.. ja jos olisi ollut takissa huppu niin sekin olisi riittänyt. Kiertelin sitten ala- ja yläkerrassa, mutta kuvia en kehdannut ottaa, kun siellä mummot niin hartaasti sopottivat ja tekivät ristinmerkkejä ja kumartelivat.. en tiedä olisiko saanut kuvata. Viereisestä museosta kävin sitten ostamassa kirjan jossa oli kuvia =)

Kirkko veren päällä












Sitten kiertelin sosialismin muistomerkille (jännästi se ja edellinen on muuten ihan vierekkäin =), Sverdlovskin muistomerkille, kävelin prospekt Leninaa joelle (joki on muuten nimeltään Isel) ja sitten vähän joen rantaa edestakaisin. Mietin, olisko sittenkin kivempi asua joen rannalla: merihän on niin iso ja vaan olla möllöttää siinä missä on, joki kuitenkin virtaa kokoajan johonkin ja siinä on kaksi rantaa lähekkäin.. mutta kyllä sen on sitten oltava iso joki, ei mikään vantaan joki!! Ehkä tätä täytyy miettiä.. =) Kävin parissa kirjakaupassa ajatuksena ostaa kortteja, mutta ei niillä ollut maisemakortteja kuin moskovasta(?). Kohta rupee oleen meinaan kiire, jos meinaan lähettää niitä.. No, Pietarista sitten viimeistään =)

Sosialismin muistomerkki

Kirkko merkkiä vastapäätä

Ja tässä hauskasti tsaarinvallan ajan (tai sen loppumisen) muisteloa ja sosialismin muisteloa ripirinnan.
Kävelin sitten joen rantaa takaisin hotellille päin, ja kävin kaupassa ostamassa välipalaa. Ensin ajattelin että menisin sitten vielä sinne mafiahautuumaalle, mutta en sitten viitsinytkään. Näköjään reilun viikon jaksaa joka päivä sätätä johonkin suuntaan, mutta nyt ei huvittaisi millään. Ehkä vastaisuuden varalle voisi muistaa, että tämän kaltaisella reissulla kannattaa olla ainakin viikko yhdessä paikassa.. sitten ei ole koko ajan pakko suorittaa ja voi pitää välipäiviä välillä ja vaan hengata. Joku raja kai se on ihmisen kyvyllä ottaa vastaan uusia ärsykkeitäkin. Ja tietysti täällä on aika kuluttavaa myös se, ettei osaa kieltä. Jatkuvasti pitää olla skarppina että mitä se nyt sanoi, ja ihan yksinkertaisiakin asioita on yllättävän vaikeaa kysyä ihmisiltä.. tai ei ehkä kysyä mutta ymmärtää mitä vastaavat. Ja kun asiat pitää vielä ajatella etukäteen (esim. sinne hautausmaalle meno: missä se pirun matrushka pysäkki nyt on, mitähän se maksaa? tiedän kyllä missä pitää jäädä pois, mutta lukeeko siinä pysäkillä mitään on eriasia. Mites sitä kysyisi vierustoverilta että anteeksi, joko kohta ollaan siella mafia hautuumaalla?), niin se on ärsyttävää. Ei voi vaan mennä ja kysyä että anteeksi, missä on se ja se.

Korni oli käynyt keikalla kuukautta aikaisemmin

Tämä saattaa olla joku kaupungin perustaja/muu merkkihenkilö. Opinpa nyt ainakin sen, että näihin kannattaisi aina kirjoittaa että mitähän on kuvannut..




Mahdollisesti kaupungintalo tms.



Joten kököttelin hotellihuoneessa hetken, mutta koska tupakit oli loppu, niin raahauduin lähikiskalle ostamaan askia. Siellä oli kiva mummo myymässä =) Sitten näin siinä vieressä kirjakaupan, ja menin katsomaan sinne. Ei löytynyt autonkorjausopasta mun autoon, olisin ostanut vaikka olisi ollut venäjäksi. Kartan kuitenkin ostin, ja hyvä niin: olin luullut että se bussi jolla pääsee sinne euroopan/aasian rajalle, lähtee siltä asemalta joka on kolmen kilsan päässä. Luulin väärin, se lähtee tosta rautatieaseman vierestä =) Eli ihan koti nurkilta..sitten kävin myös hattukaupassa. Harkitsen vielä vähän, koska 1500RUB eli n.35€ on mun mielestä liikaa hintaa mille tahansa tavaralle, mutta oli siellä niin nättejä hattuja..



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti