Tunnisteet

maanantai 19. toukokuuta 2014

Waco Mammoth Site (16.5.14.)

     Matka alkaa lähetä loppua, viikko enää aikaa reissata ja matka kohti alku- ja loppupistettä, eli Dallasia oli pakko aloittaa. Ketkuina kuitenkin muutaman mutkan kautta, että tuntuisi siltä kuin olisi vielä pidempi aika edessä. Dallasin naapuriin Fort Worth:in pysähdytään pariksi yöksi, mutta sitä ennen viel yksi stoppi Waco:ssa.

Vaikka onkin olevinaan pikkukaupunki, niin Waco:ssa on muutamia mielenkiintosia juttuja. DrPepper museo tietenkin, jossa valotetaan tämän maanmainion paikallisen juoman historiaa ja muidenkin vastaavien. Coca Colahan ei ole ainoa apteekkarin keksimä herkkujuoma.
Waco:n lähistöllä sattui myös surullisen kuuluisa Waco:n piiritys vuonna 1993, joka sai alkunsa ATF:n ratsiasta ja päättyi FBI:n "hyökkäykseen" tilalle jossa piti majaa Daavidin oksa niminen uskonlahko. ATF:n mukaan tilalla oli aseita jotka oli muutettu laittomasti automaattiaseiksi. Kotietsintäluvan ja muutaman pidätysluvan hankittuaan ATF yritti ratsiaa tilalle, mutta lahkolaiset vastustivat toimenpidetä joka lopulta päättyi ammuskeluun ja 4 agentin ja 6 lahkolaisen kuolemaan. Tämän jälkeen FBI astui kuvaan ja piiritti tilaa 51 päivän ajan. 19 lasta onnistuttiin neuvottelemaan ulos tilalta, mutta muut lahkolaiset halusivat jäädä tilalle, tuli mitä tuli. Lopulta FBI päätti hyökätä tilalle (pelkäsivät joukkoitsemurhaa). Jossain vaiheessa tilalla syttyi tulipaloja ja lopulta yhteensä 70 lahkon jäsentä kuoli taistelussa.
FBI:han on saanut kantaa tätä tapausta (muutaman muun lisäksi) mukanaan siitä lähtien, ja tähän aina palataan kun halutaan syyttää valtiota, hallitusta, maan johtoa yleensä siitä, ettei tavallisen kansalaisen henki ja hyvinvointi kiinnosta heitä yhtään.
Itse tietysti mietin sitä, että olisikohan lahkon johtajan vaan kannattanut antaa ATF: suorittaa ratsia. Toisaalta, ollaan Texasissa missä aikaisemminkin on vapaaehtoisesti kuoltu vapauden pulesta. Tiedä sitten.

No, emme kuitenkaan tutustuneet kumpaankaan näihin edellä mainittuihin "nähtävyyksiin", vaan menimme katsomaan mammutteja.



Vuonna 1978 paikalta löydettiin sattumalta iso luu, joka myöhemmin paljastui Columbian Mammutin luuksi. Alue eristettiin ja suoritettiin kaivauksia ja lopulta löydettiin 16 mammutin jäännöksiä. Neljä niistä on jätetty niille sijoilleen ja niitä pääsee nyt hämmästelemään $7 hintaan.
Mammutteja voi mennä katsomaan omatoimisesti, mutta lipun hintaan kuuluu opastettu kierros (aina puolen tunnin välein), joka ehdottomasti kannatttaa ottaa. Kierroksesta saa paljon enemmän irti jonkun kertomana, koska info-taulut eivät pysty kertomaan kaikkea. Lisäksi voi tietty aina esittää visaisia kysymyksiä jos sellaisia tulee mieleen.




Vertailua: ihmisen reisiluu ja mammutin reisiluu.
Alue on metsän keskellä ja siellä on oma picnic-aluekin, mitä kannattaa hödyntää jos on pitkällä reissulla ja vain pysähtyy tässä. Itse mammuttien katselussa ei välttämättä kauaa mene, riippuen tietysti taas kiinnostuksen määrästä. Opastettu kierros on n. 30-45min.
Mammuttien lisäksi esillä on myös kamelin luut sekä yksi tunnistamaton eläin. Opas kertoi, että lähimetsistä on löytynyt lisäksi jonkin pienemmän elukan (jonka niemä en nyt muista) alaleuka ja paljon erilaisia hampaita. Jos tällaisen löydön tekee vaikkapa eväitä nauttiessa, täytyy muistaa luovuttaa se museolle.



Minusta mielenkiintoinen nähtävyys. Biologia oli toki lempiaineitani koulussa, mutta en mikän fanaatikko ole, silti ihan kiinnostava. Ja vaikka ensin ajattelee että on tylsää mennä katsomaan vain luita, niin ei se sitten ollutkaan. Tämä innoittamana lueskelin netistä vähän tietoja Villamammuteista ja mammuteista ylipäätään (Siperiastahan on löydetty ikiroudasta aika hyvin säilyneitä yksilöitä.).

Että jos olette maisemissa käykää tutustumassa, ja muistakaa lahjoittaa pari taalaa tulevia kaivauksia varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti