Tunnisteet

lauantai 10. toukokuuta 2014

Jumissa

Ulkona El Pason kaduilla pöllyää hiekkamyrsky, joten tämä lienee hyvä hetki summata plussia, miinuksia ja muita kokemuskia matkalta (vaikka eihän tämä ole vielä ohi, puolessavälissä vasta!!). Nämä tulevat varsin sattumanvaraisessa järjestyksessä, oikeastaan siten, miten ekana mieleen muistuu tai on päällimäiseksi jäänyt.

HAMMASTIKUT. Onko niin, että kaikilla yhdysvaltalaisilla on niin täydelliset hampaat, ettei täällä yleisesti tarvita hammastikkuja. Tasan yhdessä ravintolassa olen niitä nähnyt; Phoenix:in Mesassa Mexikolaisessa ravintolassa. Muualla niitä ei ole. En tosin ole kysynytkään, mutta ihmetellyt monesti.

HINNAT. Jotenkin tuntuu että kaikki on taas halvempaa kuin Suomessa (ja tämä onkin vakio ärsyyntymisen/ihmetyksen aihe). Autopesu maksoi $4,99 (3,58€) ja taso oli sama kuin pk-seudun pesukaduilla (osittain jopa parempi, koska monilta pesukaduilta on potkitty henkilökunta pois ja samalla auton "harjallinen esipesu" on jäänyt pois). Kylläpä muuten kiinnostaa mennä pesemään kotimaassa omaa autoa kun siitä saa pulittaa sen 20€. (Ihan vain vertailuna; samaisella pesuasemalla koko auton pesu, sisältä ja ulkoa, sekä vahaus ja renkaiden kiilotus, joka hoidetaan sillä aikaa kun itse nautit kahvia ja päivän lehden maksoi $24,99 (17,92€))

Yritän aina muistuttaa itselleni, että hintataso on suhteessa niin moneen asiaan ja yleisesti merkittävin asia on tietenkin ostovoima (enkä nyt ole todellakaan selvillä kummankaan maan vallitsevasta tilanteesta, ainoastaan omasta ostovoimastani ja lompakon paksuudesta), mutta kyllä silti ärsyttää että ravintolassa normisetti (siis juoma ja ruoka) maksaa kahdelta hengeltä $20-40 (14,34-28,68€) kun sillä hinnalla ei Suomessa syö yksi ihminen missään muussa ravintolassa kuin pikaruokaravintolassa.
Tai että uusi, kuluvan vuoden mallia oleva auto, esim. Ford F150 maksaa $25 000 (17927,57€) Suomessa hinta on, varustetasosta riippuen 30 000-50 000€. Tai hieman tutumpi auto (jonka Suomihinnan voi käydä vertailemassa kotimaisilta autokauppiailta), vuoden 2014 malli Ford Focus $14 999 (10 755,83€). Ja kyse on siis uusista autoista. No, tähän tietysti vaikuttaa Suomen autoverotus ja markkinatkin on toki hippasen pienemmät kuin Amerikassa. Mutta silti!

Bensa on muuten täällä halvempaa kuin Diesel. Että vaikka suurin osa autoista käy bensalla ja monet imaisee sitä useemman litran pelkällä käynnistämisellä, niin ei hätää; bensa on puoli ilmaista (suurimmalla osalla asemista $3,49/gal (0,675€/Ltr)).

MAUSTEET. Pizzaan ei laiteta täällä ollenkaan oreganoa. Onkohan oregano joku eurooppalainen juttu, vai ollaanko me vaan eksytty vääriin pizzapaikkoihin?
Sen sijaan ketsuppia ollaan tarjoamassa joka paikkaan, jopa Mexikolaisessa ravintolassa aamiaisen kanssa tuli ketsuppipullo. Tässä me ollaan outoja, me ei käytetä ketsuppia ollenkaan.

KIRJAKAUPAT. Jännästi olen näistä kiinnostuntu. On muuten vaikea löytää, ei näihin ainakaan vahingossa törmää (paitsi tänään aamulla El Pasossa kun törmäsimme julkiseen kirjastoon ja siinä yhteydessä pikkuiseen poistokirjakauppaan). Olen äitynyt pohtimaan, että mistä nämä ihmiset ostavat kirjansa. Ja toisaalta, millä ihmeellä ne matkailijat Suomessa löytävät kirjakauppoihin? Ehkä tässä olisi ihan ammatinpuolesta miettimistä..

KANSSAKÄYMINEN. Edelleen, ihmiset puhuvat toisilleen. Mikä on minusta erityisen ihastuttavaa (edelleen) että kenelle tahansa juttelet, oli se sitten kaupassa, kadulla, ravintolassa tai autoparkissa niin jokaisella on joku hyvä neuvo omasta kotikaupungistaan, että missä kannattaa käydä. Tai mitä kannattaa syödä.
Vastoin kaikkia ohjeita ja neuvoja, täällä voi myös puhua politiikasta (uskonnosta en osaa sanoa, kun minulla ei siitä juuri puhuttavaa ole). Mesassa keskustelimme pitkään erään herran kanssa ja myöskin politiikasta. Kun muistaa käytöstavat, voi melkein mistä vain keskustella.

LIIKENNEKULTTUURI. Vaihtelee kaupungeittain. Dallasissa olivat oikein kuuliaisia kuskeja, ajettiin vain 5mph ylinopeutta (mikä on kutakuinkin se Suomen "kympin yli"). Mutta muuten täällä kyllä surutta ihmiset painelee 10mph ylinopeutta ja vielä tietyöalueella (jolla muuten täällä kaikki liikennerikkomusten rangaistukset kaksinkertaistuu!! Aivan mainiota, saadaanko Suomeenkin tämä laki?), mutta vastaavasti maximinopuden ollessa se suurin sallittu, eli 75mph niin sitten ajetaan ihan tasan tarkaan sitä eikä piiruakaan yli. Kummallista meininkiä, ehkä niilläkin on jäänyt cruise siihen yhteen ja ainoaan asentoon.
Ja risteyksistä lähtevät liikkeelle aika hitaasti, jopa minä olen usein nopeampi kuin muut. Mutta kyllä ne sitten muuten kiihdytteleekin musta ohitse.
Täällä ei muuten ole rekoille ja yhdistelmille, tai asuntovaunuille/ -autoille mitään eri nopeusrajoituksia (Kalifornian puolella näin yhdellä tiellä kyltin, jossa perävaunulliset ajoneuvoyhdistelmät käskettiin ajamaan 10mph hitaammin kuin muut. Ja välillä käsketään pysymään vain oikeanpuoleisimmilla kaistoille). Että se rahtari voi ihan hyvin painaa ohi 75mph (n.120km/h), kuten minulle kävi Nevadan rajalla. Tosin se oli alamäki ja rekassa raskas kuorma (seliseli).

Tässäpä näitä päällimmäisenä mielessä olevia.

1 kommentti:

  1. tää oli hyvä yhteenveto, laittoi jopa hymyilyttämään muutamissa kohdissa. marru

    VastaaPoista