Tunnisteet

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

NASA Johnson's Space Center (15.5.14.)

     Corpus Christi:stä ajoimme siis Websteriin, Houstonin lähelle hotelliin. Koska laivalla hujahti koko päivä, niin olimme perillä vasta illalla kahdeksan aikoihin. Kaukaa viisaina olimme varanneet kaksi yötä, että varmasti päästään rauhassa NASA:ilemaan.




NASA:n Johnson's Spaca Center keskittynee nykyään tutkimuksiin ja uusien härveleiden kehittämiseen, mutta se oli myös se paikka, joka kommunikoi avaruuteen lähetettyjen astronauttien kanssa. Floridassa on se paikka, mistä ne varsinaiset lennot lähtivät.
Normilipun hintaan ($22.95/aikuinen) pääsee tutkimaan erilaisilla näyttelyillä varustettua hallia, saa katsoa elokuvia ja pääsee kiertoajelulle varsinaiselle alueelle, jossa kaikki "oikea" työ tapahtuu.
Kannattaa tulla heti aamusta, sillä elokuvilla ja kiertoajelulla on aikataulu ja varsinkin jälkimmäiseen joutuu jonottamaan aika kauan. Itse näyttelyiden tutkimiseen menee aikaa ehkä puolestatoista tunnista kahteen tuntia.





Kiertoajelulle kannattaa ehdottomasti mennä. Se kestää noin puolitoistatuntia, riippuen siitä kauanko kuluttaa aikaa "rakettipuistossa" jossa saa hengata niin kauan kuin haluaa (kunhan muistaa tulla viimeisellä kyydillä takaisin). Matkalla esitellään eri komentokeskuksia, rakennuksia ja kerrotaan  mitä ihmiset oikeastaan siellä työkseen tekee (ei salaisuuksia kuitenkaan). Jos on visaisia kysymyksiä, niin ne kannattaa esittää täällä asiantunijoille (ei ehkä kuitenkaan kyseenalaistaa laskeutumista kuuhun, luulen että se on jo aika kulunut vitsi ja vastauskin ennalta arvattava.).
Rakettipuistossa on halli, johon on ahdettu Saturn V replika, siitä näkee aika konkreettisesti kuinka valtavan suuria nämä härvelit on, ja kuinka pieni on se kapseli millä sieltä tullaan alas. Saa ainakin asiat oikeisiin mittasuhteisiin.




Me ei ehditty elokuviin, koska menimme paikalle vasta puolen päivän aikaan (arkisin tämä mesta on auki 9-17 ja sen koko ajan saa ihan varmasti kulumaan siellä!), joten en osaa sanoa niiden informatiivisuudesta, mutta voisin olettaa, ettei ne mitään höpöhöpö-juttuja ole.
Itse näyttelyissä on taas kerran aika paljon luettavaa, mutta nämähän on ihan oman kiinnostuksen mukaan; jokaista taulua ei ole pakko lukea (eipä!). Enimmäkseen kerrotaan avaruuslennoista ja niiden historiasta, millaista se elo siellä avaruudessa on, miksi sinne mennään ja erilaisten laitteiden esittelyä. Harmillisesti vasta toukokuun lopussa tulee uusi Mars-näyttely ja heinäkuuhun mennessä pitäisi valmistuu aidon kokoinen sukkulankuljetus lentokone johon pääsee sisään ihmettelemään.

Joten kaikkea uutta ja kivaa on tulossa! Me ei näihin nyt päästy, mutta taas: jos sitten seuraavalla kerralla..






Kaikkein jännittävin nähtävyys meille oli kuitenkin kotimatkalla (mehän siis taas kävelimme sinne, tunnin reissu, ei kannata ajaa..) ojassa köllötellyt kaveri. En tullut ajatelleeksi, että ne elelevät täällä ihan luonnonvaraisinakin..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti