Tunnisteet

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Hoover Dam (1.5.14.)

     Matkalla kanjonilta Las Vegasiin tupsahdimme Hooverin padolle. Tai ei se mikään vahinko oikeastaan ollut, ihan tietoinen valinta.
Mieletön mötkäle joka patoaa Colorado joen (ystävämme jo kanjonilla) ja tuottaa sähköä Californialle, Nevadalle ja Arizonalle. Tosin ei kaikkea niiden tarvitsemaa sähkö kuitenkaan (mistä äidyin pohtimaan tämän alueen valtavaa sähkönkulutusta, mutta toisaalta: Las Vegas.)




Tämähänon aivan mieletön turistirysä ja jengiä todella on aivan älyttömästi. Onnekas se, ken saa auton maksuttomaan parkkiin. Aikaisemminhan se ihan virallinen tie, jota pitkin rahtarit ja muutkin ajoivat, kulki tästä padon yli, mutta kun kävi selväksi että ihmisä virtaa padolle tuhatmäärin ja ettei liikenteen sujuvuudesta ole toivoakaan, rakennettiin viereen "kiertotie". Tämä tie menee tuosta messevän sillan yli. Ja ei se mikään kiertotie tietenkään ole, päin vastoin.
Nykyään kuitenkin tuo vanhatie on ihan vain turistien käytössä ja kohtalaisen sujuvasti sinne pääsikin ajelemaan. Alueellehan on oma turvatarkastus ja siellä on myös oma poliisi, joten kannattaa noudattaa nopeusrajoituksia.




Alueella on kolme "pistettä" missä voi käydä tutustumassa. Itse pato, kuvissa näkynyt silta ja sitten Lake Mead elikkäs se järvi joka on syntynyt moisen padon rakentamisesta. Suurin ruuhka on padolla ja sillallakin aika kiitettävästi oli porukkaa, mutta jostain syystä järvimaisema ei kiinnosta turisteja.



Pato sijaitsee Arizonan ja Nevadan rajalla (jos haluaa hullutella, niin talviaikaan osavaltioissa on eri aika, joten padon yli kävelemällä saa tai menettää yhden tunnin. Kesäaikaan kello näyttää samaa tuntia, sillä Nevadassa siirretään kellot kesäaikaan, Arizonassa taas ei. Näin Nevada joka normaalisti on tunnin jäljessä naapuriaan siirtyy kesäisin samaan aikaan.)

Mitään ihmeellistä tällaiselle tavalliselle tallustajalle padossa ei ole, muutakuin sen valtava koko. Ehkä joku sähkötekniikasta ja energiasta yleensä kiinnostunut ja siihen perehtynyt voisi saada suuremmat kiksit tästä. Mutta onhan se kuitenkin kiva nähdä, kun kerran ohi ajaa.

2 kommenttia: