Tunnisteet

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Dallas, mitä siitä!?!

     Kaksi viimeistä päivää ollaan otettu vähän rennommin (lue: vain kolmen tunnin kävelyretkiä), pesty pyykkiä ja tutkittu karttaa tulevaa varten. Ja syöty lähigrillin herkkuja. Muutamia pohdintoja Dallasista ja ensikosketuksesta Amerikkaan on myös herännyt.

Hämmästelin hetken, miksi kaikki tavallisten ihmisten kaupat (paikalliset henkkamaukat ja muut) on laitettu isoihin ostoskeskuksiin kauas kaupungin keskustasta.
Kunnes tajusin, että niinhän se on Suomessakin. Jos haluaa kengät tai paidan ostaa, on suunnattava ostoskeskukseen. Paitsi ehkä Helsingin keskustassa, vaikka mitäs ne Forum ja Kamppi sitten ovat jos eivät ostoskeskuksia.

Ihmiset puhuvat täällä toisilleen. Myös tuntemattomille puhutaan. Ihmiset kiittävät ja pyytävät anteeksi ja katsovat silmiin, kun heidän kanssaan keskustelee. Erityisesti asiakaspalvelun näkökulmasta olen tätä mielenkiinnolla seurannut, ja vaikka täälläkin on eroja, niin yhtään murahtelijaa tai varpaiden tuijottelijaa ei täällä ole näkynyt.
Tämän haluaisin viedä Suomeen. Vaikka itsekin olen ajoittain epäsosiaalinen yksilö, niin koitan ainakin ymmärtää olla kaatamatta omaa epäsosiaalisuuttani muiden niskaan, toisin sanoen, käyttäytyä. Olisipa kivaa, jos ihmiset suomessakin tervehtisivät, kiittäisivät ja katsoisivat silmiin toisia moisia kohdatessaan. Epäilen että tässä on kyllä osansa ilmastollakin, koska kesällä suomalaiset ovat huomattavasti iloisempia ja mukavampia kuin talvella. Tai sitten sitä käytetään vaan tekosyynä: "joo, mä olisin tosi sosiaalinen ja iloinen luonne, mutta kun meillä täällä Suomessa on toi talvi, niin.."

Matalapalkka-aloja (lue: paskaduuneja) näyttäisi täällä enemmistönä tekevän mexikolaista ja afrikkalaista alkuperää olevat ihmiset. Meininki on siis sama kuin Suomessa, meillä ne duunit tekee virolaiset, venäläiset tai muut maahanmuuttajat.
Tämä tuo aina oman kiinnostavan lisänsä maahanmuuttokeskusteluun, koska näyttää siltä, että ne ihmiset joita tänne (tai sinne) ei haluta pyörittävät tätä maata ruohonjuuritasolla. Asiahan ei ole näin yksinkertainen, enkä oikeasti ole perehtynyt kunnolla esim. Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikkaan saati asenteisiin täällä, että voisin sanoa mistään mitään, mutta tältä se nyt kuitenkin näytti minun silmään.

Tippaaminen ei oikeastaan ole niin hankalaa kuin annetaan ymmärtää, mutta sitä en tajua miksi sitä ei vaan voi laittaa niihin hintoihin ja maksaa jengille enemmän palkaa? Ehkä koko systeemin uusiminen olisi niin paljon hankalaa, että siksi.

Ruoka. Saattaa olla, että kokemukseni on hieman rajoittunut mutta toistaiseksi aamupalalla ei ole saanut mitään tuoretta (en tarkoita että tavara olisi vanhaa, vaan teollisesti valmistettua/käsiteltyä), paitsi banaaneja! Mutta jaksan edelleen hämmästyä siitä, etteikö täällä muka ole ihan yleisesti tapana laittaa leivän päälle muutakin kuin voita/hilloa/maapähkinävoita ja ylähuuli? Kurkkua? Juustoa? Tomaattia? Myös kaurapuuroa on hieman ikävä. Ja marjoja. Kaupassa tosin myytiin sellaisia valmiiksi kuorittuja/kuutioituja hedelmiä, ne on näppäriä.

Mitä täältä ei löydy, sitä ei tarvita (uskon vakaasti, että jossakin kaupassa Amerikassakin myydään ruisleipää ja salmiakkia). Nähtyäni ensimmäisen Drive-in pankkiautomaatin, olin vakuuttunut siitä, että kaikki tarpeellinen ja tarpeeton on keksitty ja löytyy tästä maasta jos jostain.
Lähden siis etsimään niitä asioita joita en vielä tiennyt olevan olemassa (tai jonkun oikeasti tarvitsevan) mutta jotka on keksitty ja odottavat löytämistä.

Huomenna suunta kohti New Mexicoa ja tulisia ruokia. Nam!

3 kommenttia:

  1. Drive in pankkiautomaatti ja puhuva kassa mutta ei tuoreita hedelmiä..hmmm..outoa...
    mitähän te vielä löydätte kun matka jatkuu :) metka maa :) :)

    VastaaPoista
  2. Amerikassa; ihmettelen tuoreiden hedelmien ja marjojen puutetta. Toivottavasti Mexicossa kaikki toisin. . .paremmin siis? Kovin punaisiksi älkää ryhtykö, luulevat pian intiaaneiksi. Marru

    VastaaPoista
  3. No, löytyi niitä hetelmiä ja muita tuoreuksia kaupasta tänään. Ihan Mexicoon ei uskalleta mennä, vaikka rajan tuntumaan ajetaankin, mutta New Mexico ajanee saman asian.

    VastaaPoista