Tunnisteet

sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Terveiset Norjasta!

Aloitin opiskelun tammikuussa 2020 aikeena valmistua sosionomiksi Rikosseuraamusalalle. Jo ihan alkutaipaleella päätin, että haluan vaihtoon johonkin päin maailmaa ja selvitin mahdollisuuksiani lähteä. Kaksi vaihtoehtoa oli ylitse muiden: Venäjä tai Norja. Venäjä siksi että, no, se on Venäjä. Norja siksi, että oppilaitoksellani on yhteistyötä paikallisen ammattikorkeakoulun kanssa, joka kouluttaa mm. vanginvartijoita ja koska heillä oli tarjolla erittäin mielenkiintoine kurssi radikalisoitumisesta. No, kaikki tietää mitä keväällä 2020 tapahtui ja hautasin suunnitelmat vaihto-oppilaaksi lähtemisestä, kunnes alkukesästä 2021 tutor- opettaja vinkkasi, että mahdollisuus on kevääksi 2022 olemassa ja ehdottomasti sitä kannattaa nyt harkita.

Ja minähän harkitsin, hain ja pääsin, joten täällä sitä nyt ollaan, Norjassa. Venäjän hylkäsin heti alkuun, koska ajattelin, että vallitseva tilanne maailmassa voisi olla ehkä paremmin hallinnassa norjalaisilla.

Tarkoitus on suorittaa Radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin- kurssi sekä viimeinen opintoihin kuuluva harjoittelujakso norjalaisessa vankilassa. Jälkimmäistä varten suoritan myös voimankäyttö- koulutuksen, johon sisältyy itsepuolustusta ja henkilöön kohdistuvien pakkokeinojen opettelua.
Jotta ei menisi liian helpoksi, suoritan samaan aikaan pari mielenkiintoista kurssia myös Suomen päässä ja kirjoitan valmiiksi opinnäytetyön parini kanssa.

Edelleen vallitsevasta tilanteesta johtuen, tänne tulemiseen liittyy jännitysmomentteja, joilla en nyt teitä tylsistytä, sillä lopputulos lienee tärkein. Täällä sitä on nyt sitten ihmetelty norjalaista elämän menoa viikon verran. Seuraavassa vähän huomioita, joita olen tehnyt, siinä järjestyksessä, kun ne nyt mieleen tulee.

1. Norjassa ei ole kaupat auki sunnuntaisin. Tai meno on samanlaista kuin Suomessa ysärillä ja vuosituhannen alussa, jos muistatte ajan, jolloin kauppojen aukioloista oli olemassa jonkinlaiset säännöt ja asetukset. Toisin sanoen, ne sellaiset pikkukioskit, joissa myytiin tupakkaa, olutta, nuudeleita ja lottoa, saivat olla auki erikoisiin aikoihin ja näin on siis myös Norjassa. Toki kokemukseni on tämän pikkukaupungin kaupoista, mutta keskustelin vuokranantajan kanssa tänään, kun kävimme kävelyllä ja hän ainakin puhui siihen malliin, että tämä koskee koko valtiota. Virkistävää!

2. Minulle kerrottiin ennen saapumistani tänne, että norjalaiset ajaa kaikki Tesloilla. Tämä ei ihan pidä paikkaansa, mutta totta on se, että suurin osa autoista, joita olen nähnyt (ja ihan keskittynytkin siihen millaista autoa katselen) ovat joko sähköautoja tai hybridejä. Tähän lienee syynä lainsäädäntö ja hyvät etuudet, tai näin minulle on kerrottu. Bensan hinta silti puhuttaa täälläkin, se on suurin piirtein samoissa hinnoissa, kun Suomessa nyt alkuvuodesta 2022.

3. Norja on kallis maa. Tämä varmaankin on totta. Mutta toisaalta, hintataso lienee suhteessa siihen, mikä on ihmisten keskiansio vuodessa. Suomenkin lehdistössä on viime kuukausina kirjoiteltu hoitajien palkoista, ja verrattu niitä naapurimaihin. Norjassa hoitajana siis tienaa ihan kivasti enemmän kuin Suomessa, mutta elinkustannukset ovat vastaavasti korkeammat, joten lopullinen ero ei ole niin suuri (ehkä muutamissa sadoissa euroissa). Siitä huolimatta opiskelijakin täällä pärjää, kun vähän kaupassa katsoo mitä ostaa. Kuten kotimaassakin, jos ei ole merkkiuskollinen, suuntaa vähän suurempiin marketteihin ja valitsee kaupan omaa merkkiä, ei loppulasku ole kovin paljon suurempi kuin Suomessa kaupassa käydessä. Toki tämä vaatii vähän keskittymistä kaupan hyllyillä ja siksi onkin hyvä jos sattuu nauttimaan ulkomailla kaupassa käynnistä, kuten minä.

4. Maailmankielellä, eli englannilla pärjää Norjassa ihan hyvin. Ainakin täällä lähellä pääkaupunkia Osloa. Toki tavoitteena on oppia myös paikallista kieltä, joka itseasiassa on kieliopiltaan inasen helpompaa kuin ruotsi ja vastaavasti monet sanat on ymmärrettävissä ruotsin tai englannin kautta. Tämä siis silloin, kun saa mahdollisuuden lukea norjaksi. Puhe on niin nopeaa ja aksentit vahvoja, että ainakaan alkuun siitä ei saa mitään selvää.

5. Norjalainen jätteiden kierrätys on vielä minulle vähän epäselvää. Talojen pihoissa on yleensä kaksi jäteastiaa, toinen sekajätteelle, toinen paperille. Erään huoltoaseman pihasta bongasin kierrätysastian lasille ja metallille (molemmat tungetaan samaan astiaan) sekä vaatteille. Mysteeriksi on vielä jäänyt, mihin (jos minnekään) viedään pahvi/kartonki, muovijäte ja biojäte. Paristot ja pienelektroniikan voi viedä keräysastiaan lähikaupan tuulikaapissa. Tutkimukset tämän asian tiimoilla jatkuvat edelleen.

Tässä tärkeimmät huomiot ensimmäiseltä viikolta. Koska vietin kolme päivää etäkoulussa kellariasuntooni lukkiutuneena ja yhtenä päivänä harjoittelin itsepuolustusta niin, etten mustelmilta kehdannut liikkua kaupungilla, jäi varmaan paljon huomaamatta. Mutta aikaahan tässä on koko kevät.

Sorry, ei kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti