Tunnisteet

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Mitä lukea matkalla? (paitsi matkaoppaita)

     Oikeastaan matkaoppaat tulee kahlattua varmastikin läpi jo ennen matkaa, eikä niitä viitsisi montaa mukana raahatakaan. Laukkuun mukaan pääsee korkeintaan omaksi hankittu Lonely Planet:in Texas, koska muut oppaat on lainannut minulle kaupungin kirjasto, enkä kehtaa niitä siitäkään syystä lennättää Atlantin taakse.

Vapaapäivän lukemiset.
     Lukemisella tarkoitin kuitenkin matkaoppaita enemmän kaunokirjallisia ajanvietteitä lentokoneeseen ja iltalukemiseksi hotelliin (en tiedä miten on laita Amerikassa, mutta ainakaan Itä-Euroopasta ei hotelleista raamattuja löydy, toki idässä on hieman erilainen poliittinen historia kuin Amerikassa. Ja olen kyllä ajatellut jotain hieman kevyempää lukemista.).
Mainiossa kirjassaan Joutilas matkailija - hitaan matkustamisen taito (Basam Books) Dan Kieran suosittelee luettavaksi teoksia jotka sijoittuvat siihen paikkaan johon matkustaa, näin itse kirja saa syvempiä merkityksiä ja vastaavasti matkakohde herää eloon ihan eri tavalla.
Tämä vaikuttaa hyvältä ohjeelta, mutta..

Saatan tehdä tästä hieman vaikeampaa kuin se oikeasti onkaan, mutta olen luvannut itselleni, etten osta uusia kirjoja (sitä Texas:in matkaopasta ei lasketa!!) ennen kuin olen lukenut puolet näistä jo omistamistani lukemattomista kirjoista (siinä voi vierähtää tovi, viime laskulla niitä oli lähemmäs sata kappaletta.). Näin ollen en voi rynnätä kirjakauppaan (muuta kuin työn merkeissä) ostamaan Amerikan etelä- ja lounaisosiin sijoittuvaa kaunokirjallisuutta, vaan on tyytyminen näihin mitä kotoa jo löytyy.
Tehdäkseni tästä vielä astetta haastavampaa, olen ajatellut englanninkielisiä kirjoja, että pääsee niinku tunnelmaan.

     Tein siis inventaarion kirjahyllyyni (eli pinoihin lattialla, koska täydellinen hylly ei ole vieläkään materialisoitunut kotiimme) alkukriteereinä pehmeäkantisuus ja edes jonkinlainen yhtäläisyys matkakohteen kanssa. Niin ja tietysti se tärkein; kirjan pitää olla sellainen, että voin jättää sen jälkeeni, vaikka sitten seuraavalle hotellivieraalle luettavaksi. Jo pelkästään Dallas:in kirjakauppojen koluaminen poikii varmasti ihan riittävästi kotiin tuomisia ja en huvikseni viitsisi esitellä kirjoille maailmaa roudaamalla niitä eessun taassun.

Tässä ehdokaslistaa.. Tunnustan että en muistanut omistavani noin monta Irving:iä.


Ja nämä löysin:

Dee Brown: Women of the Wild West. Hurahdin kirjailijaan kun työkaveri suositteli häneltä suomennettuja kirjoja,  Kantaäiti ja Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen. Vanha länsi ja Intiaanit, heidän kulttuurinsa ja kohtalonsa veivät mukanaan. Otin myöhemmin selvää ja opin että Brown on kirjoittanut ison pinon kirjoja, niitä on vain onnettoman vähän suomennettu. Mutta ei hätää, kun ollaan kerran mestoille menossa, niin hänen kirjansa ovat ostoslistalla. Ja tämä kyseinen ainakin osuu yksiin määränpäämmekin kanssa.

Raymond Khoury: The Last Templar. Tämän kirjan (kuten seuraavat neljä muutakin) olen kaivanut kierrätyskeskuksen ilmaislaarista. Harrastan sitä varsinkin sellaisten kirjojen kohdalla, joista en ole ihan varma ovatko ne niin kiinnostavia kuin miltä vaikuttavat, ja joskus sieltä laarista löytyy myös aarre (kuten silloin kun löysin kovakantisen Umberto Econ Ruusun Nimen.). Tämä on mysteeri seikkailu kirja, mukana temppeliherrat ja heidän aarteensa sekä FBI:n agentti joka sattuu olemaan myös arkeologi. Uskon että viihdyn tämän parissa, vaikka sijoittuukin ensisijaisesti New York:in.

Tami Hoag: Cry Wolf. Sarjamurhaaja Louisianassa. Loistavaa, Criminal Minds on muuten lempisarjojani.

American Stories (useita kirjailijoita). Tästä on varmaan hyvä aloittaa harjoitusmielessä, sillä kirja on jonkin moiseksi oppikirjaksi tarkoitettu. Lyhyitä tarinoita joiden jälkeen tulee vastata kysymyksiin. Verestetään vähän muistia kouluajoista.

Kathy Reichs: Flash and bones. Olen lukenut kirjailijalta yhden teoksen aikaisemmin ja tykkäsin kyllä. Pidän myös näiden pohjalta tehdystä Bones-sarjasta jota säännöllisesti töllöttimestä näyttävät. Tässäkin siis murhia ja niiden ratkaisua. Ei välttämättä heti uskoisi kun sanon, että en juurikaan lue jännäreitä. Tai että pidän enemmän sellaisista brittiläistyylisistä dekkareista. Mutta nyt on näköjään tällainen vaihe.

Voittaja viisikko!

Bonuksena!

     Jos muutan mieleni tai vahingossa tulen lukeneeksi jonkun näistä ennen matkaa, tai haluan jotakin suomenkielistä varmuuden vuoksi mukaan, on varasijalla kaksi kirjaa:

Jonathan Franzen: Muutoksia. Luin kirjailijan teoksen Vapaus, ja sen myötä hänestä tuli yksi uusista suosikki kirjailijoistani. Olen joskus vuosi sitten aloittanut tätä Muutoksia teosta, mutta en päässyt paria lukua pidemmälle, oli niin tylsää. Mutta kokemuksesta tiedän, että jonkin ajan päästä tilanne voi olla toinen, joten nythän voisi olla aika antaa kirjalle uusi mahdollisuus.

F. Scott Fizgerald: The Great Gatsby. Ajankohtainen taas, vaikka ei tämäkään ihan niille huudeille mene missä aioimme olla. Ja toisaalta, tämän haluaisin pitää kirjahyllyssä. Mutta se on aika kapea ja kevyt, että ei ihan kokonaan poissuljettu kuitenkaan.

     Valinta on siis kutakuinkin suoritettu. Ja nyt matkaoppaiden kimpppuun!!

2 kommenttia:

  1. Muistahan Anne, että koneessa on painorajat niin käsimatkatavaroilla kuin ruumaan menevilla pakaaseillakin ;) Jääkö teillä ollenkaan juttelemiselle aikaa.. :D Mutt tää pohja blogissa on hieno!

    - E -

    VastaaPoista
  2. Siksi otankin vain kevyitä kirjoja, enkä juuri ollenkaan vaatteita =) Ne voi ostaa sitten paikan päältä. Laukkuun täytyy jättää tilaa stetsonille ja bootseille ja niille mun tuliaiskirjoille. Toivotaan että Suomessa on tuokokuun lopussa jo lämmin, jos tarvii painorajojen pelossa jättää vaatteet matkan varrelle.. =)

    VastaaPoista